BM: İsrail'e silah sağlayanlar soykırımın suç ortağı olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BM: İsrail'e silah sağlayanlar soykırımın suç ortağı olabilir
Abone ol
İsrail'in Filistinlilere karşı soykırım yaptığına dair güçlü belirtiler olduğuna dikkat çeken Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'e silah sağlayan devletlerin soykırım suçuna ortak olabileceği sinyali verdi.

‘Soykırım Anatomisi’ başlıklı raporuna göre İsrail'in BM Soykırım Sözleşmesi'nde belirtilen beş eylemden üçünü gerçekleştirdiğine dair net emarelerin bulunduğuna dikkat çeken Albanese, Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İsrail'e silah tedarik eden devletlerin soykırım suçuna ortak olup olmadıklarını söylemek için henüz çok erken. Ancak bu tedarikler, Uluslararası Adalet Divanı'nın ocak ayında Gazze'ye ilişkin verdiği kararla açıkça çelişiyor” ifadelerini kullandı.

Albanese, soykırım olarak görülen bu üç eylemi, ‘bir grubun üyelerini öldürmek, grubun üyelerine fiziki ya da ruhsal açıdan ciddi şekilde zarar vermek, grubun fiziki varlığını tümüyle ya da kısmen sona erdirecek yaşam koşullarına kasten tabi tutmak’ olarak sıraladı.

İsrail'e Gazze soykırımında en büyük silah yardımının ise ABD tarafından yapıldığı biliniyor.

BM Soykırım Sözleşmesi'nin 2'nci maddesinde soykırım tanımı yapılırken söz konusu üç unsurun yanı sıra ‘grup içinde doğumların engellenmesine yönelik önlemler alınması’ ve ‘grup bünyesindeki çocukların zorla başka bir gruba aktarılması’ eylemleri bulunuyor.


Yorum Yazın