Devrim Gürkan yazdı:

Bir Ekonomi Çıpası Olarak AB

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir Ekonomi Çıpası Olarak AB
Abone ol

Pek ilgilenmedik ama geçen hafta Avrupa Birliği’nin 2022 Türkiye Raporu açıklandı. Bir zamanların meşhur “İlerleme” raporu. Bir türlü ilerleyemediğimiz için adı “Ülke Raporu” olarak değiştirilmişti zaten. Adı ile beraber etkisi de değişti. Bir zamanlar manşetlerden inmeyen, adeta her satırı didik didik edilen raporun şimdi özeti bile haber konusu olmuyor. Avrupa Birliği idealinin alıcısı da satıcısı da pek kalmadı.

Türk halkı ilgisiz, iktidar kayıtsız. Bir zamanlar en azından “açmadan iade edeceğiz, yırtıp atacağız,” benzeri tepkiler verirlerdi. Şimdi o da yok. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması bile önceki yıllardan kopyala yapıştır. “Stratejik bakış açısından uzak ve vizyonsuz, mesnetsiz iddia ve haksız eleştirilerle dolu, Rum/Yunan ikilisinin hukuk dışı ve maksimalist görüşlerini yansıtan bir rapor.

Muhalefet bile kullanmaya değer görmedi raporu. Birkaç milletvekilinin sosyal medyada paylaştığı; “Avrupa Birliği raporunda yer alan tespitler ülkemizin demokratik alandaki gerilemesini bir kere daha ortaya koydu,” benzeri birkaç beylik cümle var sadece.  

Oysa raporda, üstelik bizzat İstanbul örnek gösterilerek, hükümetin yerel yönetimlere "çok ağır baskı" uyguladığı belirtiliyor. İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir’in sansür yasasını eleştirdiği yazılı açıklamasındaki birkaç cümle dışında CHP’den tık yok. IYI Partiden de.

Raporda uzun uzun HDP’ye yapılan baskılar anlatılıyor. AİHM'in kararlarına rağmen partinin iki eski eş başkanının halen hapiste tutulması eleştiriliyor. Ama HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan haftalık Meclis konuşmasında raporu anmıyor bile.

“Ben kalsaydım bugün Avrupa’ya vizesiz giriyorduk,” diye propaganda yapan Ahmet Davutoğlu da suskun. Mustafa Yeneroğlu’nun toplamı bir sayfayı bulmayan açıklaması dışında Babacan cephesinde de sessizlik var. Oysa özellikle ekonomi başlığında ciddi eleştiriler içeren rapor, Babacan’ın ekonomi öncelikli muhalefeti için bulunmaz bir nimet.

Peki, Amasra’daki maden faciası raporu gölgelemiş olabilir mi? Aslında tam tersi olmalıydı. Muhalefet, “iş hayatında uygulanması gereken AB Uyum Yasaları tavsatılmasaydı, bu ve benzeri kaç ölümlü iş kazası engellenirdi?” sorusunu sormalıydı.   

*             *             *

Hoş rapora AB’nin bizzat kendisinin bile önem vermediği belli. AB Türkiye Delegasyonunun internet sitesine koyduğu özet; farklı yazı tiplerinin kullanıldığı, cümlelerin yarıda kalıp alt paragraflarda devam ettiği, noktalama hatalarıyla dolu bir metin. Hatta sanayi politikasıyla ilgili paragrafta silinmiş ama yüklemi unutulmuş bir cümle bile var. Siteden kopyala yapıştır yapalım.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın