Can Baydarol yazdı:

Bir deneme

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir deneme
Abone ol
Can Baydarol'un kaleme aldığı "Bir deneme" adlı yazı şöyle:

Son günlerde televizyonlarda boy gösteren anlı şanlı profesör doktorları gördükçe, bu yazıyı yazmak kaçınılmaz oldu ya da ilham aldım diyerek söze başlayalım.

Öncelikle hemen belirteyim, benim akademik bir ünvanım yok. Yıllarca düşündüm ve sonrasında da bu tür bir ünvanı hakedecek bir üniversitede okumadığıma karar verdim. Ben eski ismiyle Mülkiye, yeni ismiyle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunuyum. İsmi koyan üstadlarımız düşünmüş olsalar gerek, Siyasal Bilim yerine, Siyasal Bilgi kavramını tercih etmişler. Diğer ifadesiyle bu okuldan çıkan çok malumat sahibi olur olmasına da, bilim adamı olamaz kanaatine varmışlar.

İşin şakası bir yana, bizim Siyasal Fransa’daki ENA (Ecole Nationale d’Administration) muadilidir. Derdi bilim adamı yetiştirmekten ziyade bürokrasiye devlet adamı yetiştirmektir. Ne kadar yetiştirir, yetiştiremez belki tartışılır ama okuduklarından biraz feyz alanlara adanmışlık duygusunu verdiği açıktır. Adanmışlık kavramını biraz açarsak, kendi şahsi çıkarlarının önüne ülke çıkarlarını koymaktır diye özetleyebilirim...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın