İnanç Uysal yazdı:

Bir çöküş hikayesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir çöküş hikayesi
Abone ol
Yazarımız İnanç Uysal kaleme aldı.

Lübnan’da Fransız mandasının sona ermesinden sonra 1948 yılında Filistin’de de İngiltere’nin mandası son bulmuş ve aynı zamanda burada İsrail Devleti’nin kurulduğu ilan edilmişti. Ortadoğu’da ilk Arap-İsrail savaşı başlamıştı.

Birçok Filistinli vatanından edilerek çoğunluğu; Lübnan, Irak, Suriye, Ürdün ve Mısır olmak üzere dünyanın dört bir yanına mülteci olarak gitmişlerdi.

1967 Arap-İsrail Savaşı ve 1970 Ürdün’deki Kara Eylül olayları ile göç devam etmiş ve Lübnan bu göçlerin ana üssü olmuştu.

Ürdün’deki Kara Eylül olayı (Ürdün Ordusu’nun ülkedeki Filistinli varlığına son vermek amacıyla başlattığı ve Ürdün'deki Filistin kamplarını hedef aldıkları bir saldırı idi. O gün Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) liderliğinde örgütlenerek militarize faaliyetlerde bulunan Filistinliler, Ürdün’den çıkarılarak Lübnan’a gelmeleri ile ülkede çeşitli çatışmalara sebep olmuşlardı.

1975-1990 arasında yaşanan Lübnan iç savaşının başlangıcı da Hristiyan Falanjistler İle Filistinliler arasında yaşanan çatışmalar idi. Lübnan artık Ortadoğu'nun mülteci merkezi haline gelmişti ve o günden beri asla gün yüzü görmedi. Halk mülteci akınından rahatsızdı yine de gelenlerin Filistinliler olması nedeniyle en azından bir süre misafirliğe ses çıkarmadılar. Misafirlik uzadıkça itirazlar oldu ama İslamcı gruplar ve özellikle Batı ve İsrail tarafından desteklenen sol-liberal aydınlar mültecilerin özellikle ekonomiye faydalarını uzun uzun anlattılar. 

Yazının tamamı için tıklayınız.


Yorum Yazın