Cahilin İzlencesi

BioNTech Türkiye’de ruhsatsız uygulanıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BioNTech Türkiye’de ruhsatsız uygulanıyor!
Abone ol
TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, CİMER’e; BioNTech aşısı için Türkiye’de verilmiş ruhsatı sordu. Aşının ruhsatsız olarak uygulandığı ortaya çıktı.

Muhalif Özel / Cahilin İzlencesi

11 Mart 2020’de ilan edilen Kovid-19 pandemisine karşı dünyanın en etkili aşısı olarak tanıtılan, BioNTech “cahilin izlencesi”nin hep ilgisini çekse de, sorular yanıtsız kalmaya devam ediyor.

Bilindiği üzere, Türkiye’de çift doz BioNTech aşısı belgelense de, AB ülkelerinden farklı olarak 10 gün karantina uygulayan İngiltere, yeni yeni bu durumu, ev karantinasına çevirmişti.

Bu durum, Türkiye’de uygulanan BioNTech’in AB’den farklı olup olmadığını akla getirmişti.

Şimdilerde ise bu aşının Türkiye’deki ruhsatı sorgulanıyor!

Kanseri kesinlikle iyileştirecek bir ilaç veya aşı dahi olsa, Türkiye’de bunun kullanılabilmesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) ruhsat alınmasına bağlı.

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, CİMER’e, Kovid-19 hastalığına karşı kullanılan BioNTech aşısının yasanın zorunlu tuttuğu ve ulusal makamların vermesi gereken o ruhsatı sordu.

Bu soruya, “Evet ruhsatı vardır” diyemeyen CİMER’in konuyu laf kalabalığına getirdiğine işaret eden, TBF Başkanı büyük skandalı şöyle ifade ediyor: “Sözün özü milyonlarca doz uygulanan üretilen Kovid-19 mRNA aşısı (BNT162b2), yani bildiğimiz adıyla BioNTech aşısının TİTCK tarafından verilmiş bir ruhsatı yok."

Ne varmış peki? ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayı. “ABD onay verdiyse, Türkiye Cumhuriyeti’nin ruhsatına ne gerek var” noktasına gelinmiş.

YASA “RUHSAT ZORUNLU” DİYOR!

Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliği'nin 5. maddesi diyor ki; "Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmayan hiçbir beşeri tıbbi ürün pazara sunulamaz."  

BioNTech’in ulusal makamlarca verilen bir ruhsatı var mıdır?

Sorusuna, CİMER’in verdiği yanıt şöyle:

Sayın ilgili,

Kovid-19 pandemisi, ciddi bir halk sağlığı acili olarak ortaya çıkmış ve yanıt verilmesi gereken bir sürecin başlatılmasına neden olmuştur. 11 Mart 2020 tarihi itibarıyla da Dünya Sağlık Örgütü bu olayı Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ne istinaden halk sağlığı acili olarak ilan etmiştir. Bu süreç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir.

Kovid-19 pandemisine yanıt vermek amacıyla Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmesi planlanan müdahalelerden biri de kitlesel Kovid-19 aşılamasıdır. Satın alınan tüm aşılar T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından analiz edilerek güvenlik açısından değerlendirildikten sonra vatandaşımızın kullanımına sunulmaktadır. Bu süreç Kovid-19 aşıları için de geçerli olmaktadır.

Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek Kovid-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanmaktadır.

Ülkemizde, tüm dünyada milyonlarca kişiye uygulanmış olan aşılar kullanılmaktadır. Tüm dünyada aşılar, hızlandırılmış faz 3 sonuçlarını takiben acil kullanım onayı ile uygulanmaya devam etmektedir. Kullanım onaylarının tamamlanması için bazı prosedürler mevcuttur. Hiçbir aşı, faz çalışmaları yapılmadan, uygun kalite standartları sağlanmadan ve sonuçlar şeffaf olarak paylaşılmadan onay alamaz. Araştırma sürecinde ciddi yan etkiler ortaya çıktığında bu çalışmalar durdurulur. Pandemi sırasında, yetkili otoriteler tarafından titiz incelemeler sonucunda ön onay verilebilir. Ülkemizde kullanılan, Biontech firması tarafından üretilen Kovid-19 mRNA aşısı (BNT162b2) ise ilk kez tam onay alan Kovid-19 aşısıdır [23 Ağustos 2021 / ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)]. Kovid-19 aşıları güvenli ve etkilidir. Ülkemize ulaşan aşılarımız güvenli olduklarından emin olunduktan sonra il sağlık müdürlüklerimize dağıtılmaktadır.

Sağlıklı günler dileriz.

 

 


Yorum Yazın