Bilim Kurulu'ndan Omicron varyantı açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bilim Kurulu'ndan Omicron varyantı açıklaması
Abone ol
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yayımladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında Twitter hesabından yazılı bir açıklama yayımladı.

Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron varyantı, aşı programı, koronavirüs salgınının seyri ve Turkovac gündemi ile bir araya geldiğini açıkladı.

Omicron varyantı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün ve izlem merkezinin yeni koronavirüs varyantlarını titizlikle takip ettiğinin altını çizdi. Güney Afrika'nın Omicron varyantını tarama altyapısı ile tespit ederek kamuoyu ile paylaşmasının son derece değerli olduğunun açıkladı.

Omicron varyantının birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığını ve ön bilgilere göre daha hızlı bulaştığını açıklayan Bakan Koca, varyantın daha çok hasta edici bir özellikte olduğunu gösteren bir bulgu olmadığının altını çizdi. Mutasyonların olası bir durum olduğunu belirten Koca, mutasyonların virüsü güçlendirip aynı zaman da yok olmasını da sağlayabileceğine dikkat çekerek gelecek mutasyonun virüsün bir daha geri dönmemek üzere oluşması temennisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığının laboratuvarlarında varyantlar üzerinde çalışıldığını açıklayan Bakan Koca, şu ana kadar Türkiye'de Omicron varyantına rastlanmadığını açıkladı.

Bilim Kurulu'nda Omicron varyantına karşı aşıların etkinliğinin değerlendirilmesinin de yapıldığını açıklayan Bakan Koca, Türkiye'de aşı uygulamasının karma olarak gerçekleşmesi ile yeni varyanta karşı üstünlük sağladığını açıkladı. Koca,  varyantın aşıların etkisini kısıtlayan bir durumda olmadığını bildirdi.

Turkovac

Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'ın acil kullanım onayı için uluslararası tanınırlığı olan ve regülasyon otoritesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna müracaat ediliğini açıklayan Fahrettin Koca, kurum uzmanlarını ve bilim insanlarından oluşan komisyonun değerlendirmesinin en kısa sürede tamamlanacağını belirterek yıl bitmeden yerli aşının kullanıma gireceğini açıkladı.

 

 

 

 

Resim


Yorum Yazın