Tepki çeken fotoğrafın sorumlusu kim?

Balıkesir "Edremit'in Kurtuluşu" kutlamasında ne oldu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balıkesir "Edremit'in Kurtuluşu" kutlamasında ne oldu?
Abone ol
Balıkesir'in Edremit ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Törende, sergilenen gösteride kara örtülü bir kadın, üzerinde zincirle yer aldı ve gösteri tepkilere neden oldu. Günümüz toplum hassasiyetlerini hiçe sayan bu görüntülerin gerçek sorumlusu kim?

Edremit’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde düzenlenen törende, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kentin kurtarılışını sembolize ettiği temsili görüntülere AK Partili Edremit Belediye Meclisi Üyesi Murat Tuna, tepki gösterdi. Balıkesir Valiliği gösteriyle ilgili soruşturma başlattı.

Törende Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından düzenlenen gösteride, kara örtülü bir kadın, üzerindeki zincir çıkarıldıktan sonra çarşafı çıkarıp atarak, kentin kurtuluşunu temsil etti.

AK Partili Tuna ise gösteri hakkında “Türk kadınını zincire vuracak daha anasından doğmadı. Türk kadınını kim zincire vurdu? Neyin hesabını yapıyorsunuz? Onu düzenleyenler kimse, hesabını verecek” diyerek tören alanını terk etti. Valilik gösteriyle ilgili soruşturma başlattı.

ÇYDD’DEN AÇIKLAMA: O BİR KADIN DEĞİL, EDREMİT İLÇESİDİR

ÇYDD Edremit Şube Başkanı Nedret Aldemir ise konuyla ilgili açıklamasında, törendeki amaçlarının bir kadını zincire vurmak olmadığını söyleyerek, “Demek ki o görmek istediği gibi görüyor ve kara örtü altındaki zincirli kadını, kadın olarak görüyor. Oysa ki o bir kadın değil, Edremit ilçesidir. Bizim anlatmak istediğimiz de budur.” dedi.

Aldemir, şöyle devam etti:

“Bu, Edremit’te 100 yıllık bir gelenek. Daha önce Cumhuriyet Meydanı’nda konuşmanın hemen ardından kara örtünün altında yöresel kıyafetli kadın olurdu ve üzerindeki zincir çıkarılarak kentin kurtarılışı sembolize edilirdi. Ardından da halk oyunları oynanarak kurtuluş kutlanırdı. Bizim siyasetle filan hiçbir ilgimiz yok, olamaz da ancak beyefendinin neden tepki gösterdiğine bir anlam veremiyorum. Demek ki o görmek istediği gibi görüyor ve kara örtü altındaki zincirli kadını, kadın olarak görüyor. Oysa ki o bir kadın değil, Edremit ilçesidir. Bizim anlatmak istediğimiz de budur.”

Edremit Belediyesi Açıklaması

9 Eylül Edremit'in Kurtuluş Günü çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde, programda yer almamasına rağmen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından sahnelenen gösteri tepkilere neden olmuştur. Gösteriyi icra eden ekibin belediyemizle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktır. 

Belediyemizin, Türk Kadını'nı esaret altında gösterecek bir mizansenin içerisinde yer alacağını düşünmek dahi çok büyük bir saygısızlıktır. Kaldı ki söz konusu oyunda, Türk Kadınına biçilmek istenen esaret zincirinin kırıldığı ifade edilmektir. Aksi bir mesaj verilmiş olsaydı, tepkimizi o esnada gösterir, gerekirse gösterinin devam etmemesini sağlardık. 

Söz konusu görüntülerin sosyal medyada yayılması ile birlikte, herkesin malumu olan çevrelerce konu bir algı yaratma kampanyasına dönüştürülmüştür. 

Tekraren ve altını çizerek ifade etmek isteriz ki; Belediyemizin söz konusu gösteri veya gösteriyi icra eden ekip ile bir ilişiği bulunmamaktadır. Bizler, halkımızın inancı ve yaşam tarzına sonuna kadar saygılıyız. Halkımızın tek bir ferdinin dahi inancına saygısızlık yapılmış olsa, onun da hak ve hukukunu sonuna kadar koruyacağımızın bilinmesini isteriz. Buna rağmen çeşitli basın yayın kurumları ve sosyal medyada konunun "CHP'li Edremit Belediyesi" olarak lanse edilmesi dahi, amacın aslında neye hizmet ettiğini açıkça göstermektedir. 

Belediyemizin vizyonu ve Belediye Başkanımız Sayın Selman Hasan Arslan'ın siyasi duruşu; Türk Kadını'nı her zaman hak ettiği şekilde ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." ifadesiyle aynı çizgidedir. 

Bizler; bu toprakları vatan kılan Nene Hatun'ların, Kara Fatma'ların, Halime Çavuşlann, Gördesli Makbule'lerin ve cepheye gözünü kırpmadan yürüyen on binlerce kahraman Türk Kadını'nın torunları olmaktan onur ve gurur duyuyoruz: 

Edremit Kaymakamı, İçişleri Bakanlığı'nca merkeze çekildi

Balıkesir Valiliği, Edremit'te gerçekleşen gösteriyle ilgili soruşturma başlatıldığını ve Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal'ın merkezi çekildiğini açıkladı

Edremit Kurtuluş Günü etkinliklerinde yaşanan olay sonrası Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal merkeze çekildi. İçişleri Bakanlığı, söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da soruşturma başlattı.

Balıkesir Valiliği'nden açıklama

Edremit İlçemizde 09.09.2021 Perşembe günü gerçekleşen Edremit’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü Kutlama Programında yaşanan gösteri ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Söz konusu kutlama programında yer almamasına rağmen programın uygulanması esnasında ortaya konulan, Kurtuluş Töreninin anlamıyla bağdaşmayan ve töreni tartışmaya açacak nitelikte bir gösteri icra edildiği görülmüştür.

Milli Kurtuluş Günümüzü tartışmaya açan bu gösteriye sebep olan kutlama komitesi başkan ve üyeleri ile sorumlu belediye görevlileri hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişi talep edilmiştir.

Ayrıca soruşturmanın selameti açısından Kutlama Komitesi Başkanı Edremit Kaymakamı İçişleri Bakanlığımızca merkeze çekilmiştir.

Söz konusu gösteriyi gerçekleştiren dernek hakkında da İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri ve dernek denetçilerince gerekli soruşturma yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Yorum Yazın