"Lan nasıl?"

Bakan Nebati, döviz kurlarının hızlı düşüşüne şaşırmış

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Nebati, döviz kurlarının hızlı düşüşüne şaşırmış
Abone ol
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir TV programında Türkiye ekonomisine ilişkin "değerlendirmelerde" bulundu.
Haber Videosu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN TÜRK'e konuk oldu. Bakan Nebati, dolar kurunda gelinen noktanın doğal salınım olduğunu ve her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi.

Bakan Nebati konuya ilişkin açıklamasında, "Serbest piyasa şartları içinde gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak kural dışı bir hareket olunca kamu müdahalesi gelir. Biz ülkenin serbest piyasa koşullarına göre gerekli önlemleri alıyoruz ve gerekli uyarıları yapıyoruz. Bu salınım 3 ay süre, Türkiye'nin makro ekonomi göstergeleri ile bağdaşmayan bir tablo oluştu. Biz gerektiği zamanlarda müdahil olduk uyardık. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın 20 Aralık manifestosu ile bu noktaya geldi. Bana göre de hiçbir müdahalede bulunulmadı. 3 ayda zirveye çıkan döviz tıpkı köpük gibi bir anda yok oldu. Bizi algı operasyonu ve köpürtme, trollerle oluşturulan yapay durum yıkıldı gitti. O gece küçük yatırımcılar, trollerin, sosyal medyanın oyununa geldi ve çarpıldılar" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati: Lan nasıl?

Nureddin Nebati, küçük işletmelerin zarar etmesinin sebebinin muhalefet olduğunu iddia etti. Öte yandan "Hazine ve Maliye Bakanı" Nebati, Kur Korumalı TL Mevduat sistemine geçişten sonra dövizin hızla düşmesine şaşırdığını ve "Lan nasıl?" tepkisi verdiğini söyledi.

Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

Bugün dolar kurunda görülen artış, kurun 18 liradan inmesinin doğal salınımı.

Her şey kontrol altında.

20 Aralık gecesi hiçbir şekilde dolara müdahale olmadı. Vatandaş, dövizlerini bozdurmak için yarışa girdi.

Çok net ifadelerle söyleyeyim; küçük yatırımcılar çarpıldı, kılavuzları doğru değildi. Sosyal medya, troller, medya, muhalefet partilerinin temsilcileri… Bunlar sadece AK Parti iktidarına ve sayın cumhurbaşkanımıza zarar vermek için köpürttükçe köpürttüler.

Küçük işletmelerin zarar etmesinin nedeni muhalefettir.

Dövizi bilerek yükseltmek intihardır, böyle bir şey olamaz.

Bulgaristan'dan alışverişe gelenlere sinirleniyorlar. Önceden ABD'ye, Avrupa'ya, Umre'ye gidenler de bavulları doldurup geri getiriyordu.
Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza çok güveniyorum. O, o gece kürsüye çıkıp konuştuktan sonra telefonlarımız hemen çalmaya başladı. Dövizin bu kadar hızlı düşeceğini bilmiyorduk.

'Döviz gidiyor' diyene dava açın. Zarar eden küçük yatırımcı kendisini yanıltana dava açsın.
Ekonomi yönetiminde tam bir uyum var. Faizin artırılmaması gerektiğine inanıyorum.
2022'de cari fazlaya koşuyoruz.

Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum, arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Nasıl? Harika. 20 Aralık büyük bir geceydi.

Kur korumalı TL mevduata katılım, bugün 51 milyar lira. Bireysellerin döviz mevduatı 169 milyar dolardan 162 milyar dolara düşmüş durumda.

Biz 'olumlu bir kısır döngü'ye girdik.


Yorum Yazın