Bakan Fidan: İsrail-Filistin geriliminde, her şeyden önce sivil can kayıplarını kınıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Fidan: İsrail-Filistin geriliminde, her şeyden önce sivil can kayıplarını kınıyoruz
Abone ol
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan resmi ziyaret için gittiği Mısır'da, mevkidaşı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan burada yaptığı açıklamada "Sivil can kayıplarının önüne geçilmeli. İsrail'i uluslararası hukuka davet ettiğimizi bir kez daha tekrar ediyorum." ifadelerini kullandı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile ortak basın toplantısında konuştu.

Fidan, iki günlük Mısır ziyaretinde Mısır Dışişleri Bakanı Shoukry ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Filistin'deki Masum sivilleri hedef alan saldırıları ve sivil can kayıplarını elbette reddediyoruz, kınıyoruz. Krizin ilk anından itibaren Mısır makamı ile koordine içerisinde sürekli çalıştık. Başta AFAD, Kızılay, TİKA olmak üzere STK'larımız da seferber oldular. Küresel krizlerde sürekli rol oynamak konusunda tecrübeliler kamu kurumları ve STK'larımız.

Cumhurbaşkanımızın talimatıyla üç uçak gönderdik. Devam da edeceğiz.

Alanda Birleşmiş Milletler de var. Takdir edersiniz ki yardımları, ülkelerden getirmek ve sınırdan geçerek ulaştırmak ayrı bir konu. Mısır makamları, İsrail ile iletişim içerisindeler. Biliyorsunuz Refah Sınır Kapısı İsrail tarafından bombalanmış ve bir süre kapalı kalmıştı. Birinci ve ikinci Gazze kuşatmalarında da Mısır her zaman tarihi bir rol oynamıştır. Burada Mısır makamlarına huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.

İçeride 300 civarında çifte uyruklu Türk vatandaşımız bulunmakta, bunun 30’unun tahliyesini başardık. Türk vatandaşlarının tahliyesi için çalışmalarımız devam ediyor.

İsrail’i uluslararası hukuka ve insani değerlere bağlı kalmaya davet ettiğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. İsrail'in barışı sadece Arap ülkeleriyle değil esas itibariyle Filistinlilerle olmalı."

Shoukry: Türkiye ile ortak bir vizyonu paylaşıyoruz

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, "Filistinliler üzerindeki ciddi insani etkilerin üstesinden gelmek için çalışmanın önemi konusunda Türkiye ile ortak bir vizyonu paylaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Şukri, "(İsrail-Filistin arasında) Çatışmanın askeri operasyonlara doğru kayması, Filistin halkının meşru haklarının elde edilememesi nedeniyle ortaya çıktı." dedi.


Yorum Yazın