Azerbaycan'da Mehriban Aliyeva, iktidar partisinin genel başkan yardımcısı oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Azerbaycan'da Mehriban Aliyeva, iktidar partisinin genel başkan yardımcısı oldu
Abone ol
Azerbaycan'da iktidar partisinin genel başkan yardımcılığına, Cumhurbaşkanın eşi ve aynı zamanda 1. yardımcısı olan Mehriban Aliyeva seçildi.

Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mehriban Aliyev'i anayasanın ilgili maddelerine bağlı olarak cumhurbaşkanı birinci yardımcısı görevine atamıştı.

2017 yılında yapılan bu görevlendirmenin ardından Azerbaycan'ın First Lady'si bir sorumluluk daha üstlendi.

AZERBAYCAN FİRST LADY'Sİ, ŞİMDİ DE PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

Mehriban Aliyev, eşi İlham Aliyev'in partisi olan Yeni Azerbaycan Partisi'nin genel başkan yardımcılığına seçildi.

Yapılan görevlendirme kimi kesimler tarafından tartışmalara neden olurken,  Azerbaycanlı vatandaşların bir kısmı Aliyev Ailesi'nin ülke yönetiminde daha az görev alması gerektiğini savunurken bir kısmı da eğitimli ve duruşu olan bir kadının ülkeye büyük katkı yapağını vurguladı.

PROF. DR. AYGÜN ATTAR’IN KALEMİNDEN MEHRİBAN ALİYEVA 
Bu sorunun cevabını, Giresun Üniversitesi Eski Rektörü, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul Üyesi, Türkiye Azerbaycan Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, sosyal medya hesabından paylaştığı yazısında veriyor.
Azerbaycan Bakü doğumlu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Prof. Dr. Aygün Attar'ın kaleminden 8 Mart 2017'de yazdığı ve Azerbaycan'ın First Lady’si  Mehriban Aliyeva’nın hikayesi:ni anlattığı o yazı:


“Yazdığım bu yazı iyi bir bir eş ve üç çocuk annesi bir kadın hakkındadır. 
Mutlu bir kadının başarı öyküsünü sizlerle paylaşmanın, vicdanımın sesine kulak vermenin, Doğu dünyasında bir ilke imza atarak onur duyduğum saygı duruşudur.
Üç çocuklu bir anne olduğum için çocuk yetiştirmeyi bilerek yazıyorum. Yirmili yaşlarda annem-babamdan, ailemden uzak bir kariyere başladığımdan beri, gurbette benimle aynı yoldan gelenleri çok iyi biliyorum.
İlgi merkezinde olmak nedir, vicdansızca eleştirilmek, başarılı kadına kadın diye iftira atanların kullandığı vicdansız yöntemler nelerdir, onları çok iyi bilirim.
Dost geçinenlerin dikenlerini, başkalarının başarılarından endişe edenlerin tuzaklarını da iyi bilirim.
Kimse kusura bakmasın. Hepsini yaşamış biri olarak başarılı bir kadın olduğunu bildiğim için mutlu olduğum ve iyi bildiğiniz bir bayan hakkında yazacağım...
30 yıla yakın Türkiye'de yaşadım ve başarılı kadınların varlığından her zaman mutlu oldum.
İster bilimsel ister normal hayatta. 
Bu yazı için kalemi elime almam kadınlara karşı pozitif ayrımcılığımdan kaynaklanıyor.


PARLAK GENÇ KIZ MEHRiBAN ALİYEVA (PAŞAYEVA)
Mehriban, 20 yaşında mezun olduğu liseden sonra tıp fakültesinde üniversite eğitimine devam etti.  Genç bir anne olmanın yanı sıra öğrenimine birincilikle devam eden bir öğrenciydi.
Fizik ve Oryantalizm profesörü Arif Paşeyev babasıydı. Annesi ise Arap Dili uzmanı Aida İmanguleyeva. Baba tarafından dedesi Mir Celal Paşeyev Azerbaycan'ın ünlü yazarlarındandı. Anne tarafından dedesi de Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Nasir İmanguliyev idi.
Uzun yıllar Azerbaycan'ın Amerika Washington Büyükelçiliği görevini yürüten Dr. Hafız Paşayev başarılı ve disiplinli bir çocuk olan yeğeni Mehriban'ın çok akıllı olduğunu söylerdi.
Yıllara varan gayretle ince ince ördüğü başarı hikayesini yakından öğrenmeye devam edelim.
Moskova 'da Tıp Üniversitesi'ni birincilikle bitirdiğinde iki kız annesiydi. Uzmanlık alanı olarak rahmetli kayın validesi Zarifa gibi göz hastalıkları bölümünü seçti. O yıllarda onunla çalışan Rus doktorlar Mehriban Hanım'ın insani özelliklerini, hastaların üçüncü kattan bizzat indirmesini duygulanarak anlatıyorlar.
Arşivdeki resimler de Merhum Heydar Aliyev'in gelinini Mehriban'ı ne kadar sevdiğini anlatıyor.
Evlendiklerinde İlham Aliyev 21, Mehriban Paşayeva 19 yaşındaydı.  1996 yılında iki kızdan sonra üçüncü çocuk aileye geldi, küçük Heydar...
Rusya'nın en etkili üniversitelerinden biri olan Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nden mezun olan İlham Aliyev'in siyasi tarihte doktora derecesi aldığını çoğumuz bilmiyoruz. Mehriban Aliyeva 'nın göz doktoru olduğunu bilmediğimiz gibi.
Merhum Heydar Aliyev'le yaşamak ise adeta siyaset okulunda ders almak gibiydi. Ve karı koca genç Aliyevler bu okulun başarılı öğrencileriydi.
İlham Aliyev Azerbaycan siyasetine adım attığı günden beri yol arkadaşı Mehriban Hanım da bu sahnede yanında yer aldı. Ve halkın derdine derman olmaya çalıştı. Yurtdışı gezilerde hemşerisiyle dost olmak yetmedi, Azerbaycan kültürünü uluslararası arenada tanıtmak ve Karabağ gerçeklerini anlatmak için yorulmadan çalıştı.
2007 yılında Dünya Sağlık Örgütü, çocuk sağlığı ve uluslararası ölçekte annelere yardım çalışması nedeniyle Mehriban Aliyeva ' yı ödüllendirdi.
Mehriban Aliyeva, evsizlere iş bulmak için işine ara vermeden çalışan, iradesi çelik gibi altın kalpli bir kadındır.
Tüm Batı ve Doğu dünyası için milli manevi değerlerimizle modern kültürü en güzel şekilde odaklayan bir görüntüdür...
Rusça, İngilizce ve Fransızcayı mükemmel konuşan, Cumhurbaşkanı yardımcılığını idame eden Mehriban Aliyeva 'nın fiilen yaptığı bu görevci bir süredir Birinci Danışman olarak resmen yapıyor
İslam coğrafyasında tüm Doğu dünyasında ilk Demokratik Cumhuriyet 'i kuran, ilk opera, ilk tiyatroya sahip ve 1918 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan Can Azerbaycan, eminim ki Mehriban Aliyeva ile daha ileriye gidecektir.
Ona verilen bu makamlar hediye değil bileğinin hakkıdır. 
Mehriban hanıma hakkını veren adam gibi adam, dik duran, Azerbaycan Cumhurbaşkanı  İlham Aliyev'e tüm kadınlar adına teşekkür ederiz.
Dünyada daha fazla kadın lider görme arzusuyla nice yıllara!"



Yorum Yazın