"İfade özgürlüğü kutsalımıza hakaret etmeyi içermez"

Ayşenur Arslan'a bir tepki de Gazeteci Yusuf Kanlı'dan

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayşenur Arslan'a bir tepki de Gazeteci Yusuf Kanlı'dan
Abone ol
Ayşenur Arslan'ın Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı için "suikastçı örgüt" tanımına, Kıbrıslı Gazeteci, muhalif. yazarı Yusuf Kanlı'dan da tepki geldi.

Halk TV’ye yayınlanan Medya Mahallesi programının sunucusu Ayşenur Arslan, EOKA'nın saldırılarına karşı Kıbrıs Türk halkını korumak için kurulan Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı'nı "suikastçı örgüt" olarak tanımladı. Arslan'ın bu sözleri yankı buldu ve tepkilere neden oldu. 

Konuyu Kıbrıs’ı en yakından tanıyan isimlerden Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve hayatının  önemli bölümünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu Rauf Denktaş’ın yakınında geçiren Muhalif.com.tr yazarı gazeteci Yusuf Kanlı’ya yönelttik.

 

Kıbrıslı ve 1974 harekatında TMT emrinde henüz 15 yaşında “sivil savunma” görevi gören, Gazeteci Yusuf Kanlı’nın Muhalif’e özel açıklamaları;

 

“İfade özgürlüğüne saygı gösteriyorum ama ifade özgürlüğü insanların kutsallarına hakaret içermez. Ayşenur Hanım çok ayıp etmiştir. Türk Mukavemet Teşkilatı yapısı itibariyle elbette bir yer altı örgütüdür, benzer örgütlerdeki gibi üyelerinin gayri kanuni ve kişisel ikbal amaçlı bazı durumlara bulaşmış olması normaldir. TMT’nin direnişe darbe vuracak, düzen bozucu hareketleri “bisiklet bükme” ve daha sert usullerle cezalandırması gün koşullarıyla değerlendirilmelidir. Toplumsal birliğin disiplin kurallarıyla korunması o dönemde yaşamsal önemdeydi. Bugün bazı disiplin amaçlı uygulamaları kınayabiliriz, ancak TMT ve onun sağladığı birliktelik içinde direnme olmadan bir Kıbrıs mücadelesi de olamazdı. Şimdi kalkıp örgüte topyekûn suçlama getirmek yakışıksız ve son derece yüzeysel, Ayşenur Hanım’a yakışmayan toptancı bir yaklaşımdır. Nasıl önemli çalışmalar yapmış benzer örgütlerde, mensuplarının yaptığı gayri kanuni işler olduysa TMT’de de elbet olmuştur ama bunu genelleyip bir direniş örgütünün tümüne suikast örgütü, katiller ordusu gibi ifadeler son derece ayıptır. Ayrıca, 1975’de Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri’ne dönüşünceye kadar TMT, örgüt ismi ve imkanlarını kişisel intikam veya ikbal için kullananlara yönelik disiplin önlemleri de uygulamıştır.
Hamaset yapmak istemiyorum ama Kuva-yi Milliye ile TMT’yi kıyaslaması gerekir Ayşenur Arslan’ın.  Dediğim gibi ifade özgürlüğüne saygılıyım ama  benim kutsalıma onun hakaret etmesini içermez diye düşünüyorum.”

K. TMT. Mücahitler Derneği arşivinden "Bisiklet bükme cezasına" örnek: 

 

 


Yorum Yazın