AYM kararına rağmen Cumartesi Anneleri'ne yine gözaltı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AYM kararına rağmen Cumartesi Anneleri'ne yine gözaltı!
Abone ol
AYM kararına rağmen Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri yine gözaltına alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği hak ihlali kararı Beyoğlu Kaymakamlığı'na tebliğ edilmesine rağmen Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’na çıkması haftalardır engelleniyor.

Cumartesi Anneleri'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Galatasaray Meydanı'nda 16. kez gözaltına alınıyoruz. Anayasa’nın emredici hükümlerini uygulayın; keyfi ve dayanaksız iddialarla, hukuk dışı yöntemlerle Cumartesi Annelerini engellemeye son verin" ifadelerine yer verildi.

Bir başka açıklamada da, "Anayasa yok, hukuk yok, yasalar yok; kelepçe var, gözaltı var!" denildi.

AYM, "hak ihlali" demişti

Cumartesi Anneleri'nden Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis müdahalesini AYM'ye taşımıştı.

Ocak, başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirmişti.

Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

Karar oy çokluğuyla çıkmıştı, karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu.


Yorum Yazın