Aydoğan Topal "Müzik bir okyanussa ben bir su damlası değilim"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aydoğan Topal "Müzik bir okyanussa ben bir su damlası değilim"
Abone ol
Karadeniz'in güçlü sesi Aydoğan Topal müzik yolculuğunu ve hayatının bilinmeyenlerini Muhalif'e anlattı.

Karadeniz'in güçlü sesi Aydoğan Topal ile müzik yolculuğunu ve bu serüvene nasıl başladığını konuştuk.

Aydoğan Topal: Müzik yolculuğum ilkokul 2. sınıfta başladı...

"Kuzenim ortaokula gidiyordu ve müzik derslerinde blok flüt mecburiydi. Haftada bir gün götürüyordu diğer günler hep evde bırakıyordu. Aldım elime flütü nasıl birşey neye yarar sonra üfledim sesler çıkarmaya başladım. Bazı melodilere benzettim ve sonrasında geliştirerek profesyonel anlamda flüt çalmaya başladım."

"İlk defa keyboard gördüğümde çok şaşırmıştım"

"O zamanlar keyboard alacak durumumuz yok hemen eve gittim ve klavyenin tuşlarını kağıda çizip bir yandan flütle çalıp bir yandan da elimle adamın yaptığı hareketleri yapmaya çalıştım. Memlekete oyuncak org geldi para biriktirip onu aldım. Org'un üzerinde çalışmalar yaptım bayağı çalmaya başladım. Düğünlerde ve partilerde org'la Hemşinli Horon'u çalarak kendimi geliştirdim.

"Dağ bayır gezerek bağlama çalıyordum"

Bir kuzenim üniversiteye gittiğinde heveslenip bir bağlama aldı ama sonra bıraktı, bağlama evde kalıyordu ve kimseye dokundurmuyordu. Ben yengeme her gece rüşvet vererek bağlamayı alıyordum. Gece 12 de alıp sabah 6 ya kadar dağ bayır gezerek bağlama çalıyordum. Sonra bağlamayı aldım ama nasıl çalınacağını bilmiyorum. Klavye gibi düşündüm, yatırdım bağlamayı. Her ses bir aralık diye hesapladım. Vura vura doğru şarkıları yani yerlerini belirleyip melodileri çıkardım. Her pazar akşamı TRT'de müzik programları  olurdu. Orada bağlama nasıl tutulur, neler yapılıyor onları izleyerek, analiz ederek bağlama çalmayı öğrendim. Yaklaşık 2005 yılına kadar da sahnelerde bağlama çaldım. Sonrasında gitara döndük bu şekilde müzik serüveni başladı ve bugüne kadar geldi...

Aydoğan Topal röportajının devamını Muhalif Youtube kanalından izleyebilirsiniz.


Yorum Yazın