Avro Bölgesi’ndeki kredi talebinde keskin düşüş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Avro Bölgesi’ndeki kredi talebinde keskin düşüş
Abone ol
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Banka Kredi Anketi’ne göre, Avro Bölgesi’nde hem firmalar hem de hane halkının kredi talebi keskin şekilde düşerken, bankaların takipteki kredilere yönelik endişesi de yükseliyor.

ECB, Temmuz 2023’e ilişkin Banka Kredi Anketi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Avro Bölgesi’ndeki bankaların şirketlere yönelik kredi onaylama süreçlerindeki şartlar bu yılın ikinci çeyreğinde sıkılaştırıldı.

Ekonomik görünüm, yüksek risk algısının ana nedeni olurken, bankaların kredi süreçlerindeki şartların bu yılın üçüncü çeyreğinde de sıkılaştırılması bekleniyor.

Bölgedeki firmaların kredi talebinde keskin bir düşüş yaşanırken, artan faiz oranları, azalan kredi talebinin ana etkeni olarak ön plana çıktı.

Artan faiz oranlarının yanı sıra düşük tüketici güveni sebebiyle tüketici kredisi ve hane halkına verilen başka kredilere olan talepte de net düşüş yaşanırken, söz konusu düşüşün başta konut kredisi olmak üzere devam etmesi bekleniyor.

Avro Bölgesi bankalarının, takipteki kredilere yönelik endişesi de artarken, bankaların kredilere yönelik risk algısı yükseldi ve risk toleransları azaldı.


Yorum Yazın