Atatürk Havalimanı’na "millet bahçesi" operasyonu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Atatürk Havalimanı’na "millet bahçesi" operasyonu
Abone ol
Tarifeli seferlere 2019’da kapatılan Atatürk Havalimanı’na inşa edileceği açıklanan ‘millet bahçesi’ için 29 Nisan’da ihale düzenlendiği ortaya çıktı.

Havalimanıyla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kamuoyuna açıklamaya değer görmediği büyük ihalenin 29 Nisan’da pazarlık usulüyle yapıldığı ortaya çıktı.

Sürecin ayrıntıları yazan Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’e göre ihaleye çağrılan firmalar da ‘yabancı’ değil: Altı firmadan üçü, İstanbul Havalimanı’nı yapan beşli konsorsiyum üyesi.

İhalede en uygun teklifi 2 milyar 127 milyon 978 bin TL ile Yapı&Yapı firması vermiş. Toker, şirketin, Ankara’daki ‘millet bahçesi’ni aynı usulle aldığını, inşaat sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün 10’uncu yıl nutkunu okuduğu hipodrom alanındaki tescilli yapılara zarar verdiğini hatırlattı.

2 milyar doları çöpe atıp 142 milyon dolara bahçe yapıyorlar

Toker, Atatürk Havalimanı ilk yatırım bedelinin 1997 fiyatlarıyla 306 milyon dolar olduğunu belirterek devletin burada uğradığı zararı şöyle anlattı: “DHMİ’nin de Atatürk HL için pist yenileme, apron yatırımı yaptığını belirten kaynağım, toplam yatırımın en az 2 milyar dolar olduğunu söylüyor.

Millet bahçesi ihalesinde verilen en uygun teklifin dolar karşılığı yaklaşık 142 milyon dolar. Buna bir de Yap-İşlet-Devret ile işletilen Atatürk HL sözleşmesi erken feshedildiği için devletin şirkete ödediği 389.5 milyon avroyu (bugünün kuruyla 409 milyon dolar) ekleyelim. Velhasıl devlet en az 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapatıyor. Bu sebeple şirkete borcu doğduğu için 409 milyon dolar ödüyor. Üstüne Millet Bahçesi yapılsın diye (ihaleyle) 142 milyon dolar harcamayı göze alıyor. Toplam 2.5 milyar dolar.

Toker, ‘millet bahçesi’ inşaatı için 2 milyon metrekarelik beton alanın kırılacağını, hazırlıkların başlatıldığını, kırma işinin gizli tutulmaya çalışıldığını da aktardı.


Yorum Yazın