Rusya için Wagner riski devam ediyor mu?

Atatüre: Amerika dünyayı hegemonya altında tutmaktan vazgeçemiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Atatüre: Amerika dünyayı hegemonya altında tutmaktan vazgeçemiyor
Abone ol
'Muhalif' okuyucularının yazılarıyla yakından tanıdığı Gedik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süha Atatüre, Kremlin için Wagner tehlikesinin hala olup olmadığını açıkladı.

Emekli General ve Prof. Dr. Süha Atatüre, Wagner krizi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamanın detayları;

"Şu konunun belirlenmesi gerekiyor. Bu Wagner nedir? Wagner'in konsept olarak anlamı ne? Bunu bir değerlendirmemizde yarar var. 1500'lü yıllarda hepinizin bildiği Machiavelli o zamanlar İtalya'da başbakandı. Birlikleri sağlamak için parayla asker toplamaya çalışıyordu. Onun en önemli görevlerinden biri buydu. Ama parayla asker toplama o zaman için bir birliğin sağlanmasında kullanılmak üzere yapılan bir faaliyetti. Şimdi görüyoruz ki; asker toplama faaliyeti, eski askerlerin parayla toplayan bir şirketin bir başka amaçla hiçbir günahı olmayan tanımadıkları hiçbir hedefleri, amaçları gayeleri olmayan bir grubun başkalarını öldürmesidir Yani Wagner'e bizim bu şekilde bakmamız gerekiyor.

Wagner'in Rusya'da neler yaptığı konusu belki de daha sonra konuşacağımız ikinci planda ki konu olmalı. Çünkü esas mesele aslında benim sizlere söyleyeceğim; biz zamanımızı yaşamıyoruz. Biz ana kronik bir çağda yaşıyoruz. Düşünün 1500'lerdeki faaliyetlerin tam benzerini bugün daha profesyonelleşmiş şekilde yaşıyoruz. Bunun tabi çeşitli nedenleri var. Birincisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyayı hegemonya altında tutmaktan vazgeçememesi. "

Wagner kendi başına davranabilen bir durum yarattı

“Wagner ve benzeri grupların ne olursa olsun hangi devlet bunu kullanıyor olursa olsun bunlar ne meşhurdur ne de uluslararası küresel bir hukukta yerleri vardır. Dolayısıyla bunların tartışılmasını evet bir kenara bırakmakta yarar var. Bölgesel olarak Putin nasıl nükleer tehditle nükleer silahlarla dünyayı tehdit altında tutuyor ise aynı Wagner'de bir şekilde herhangi bir devleti ve bugünkü durumda da bölge devletlerini herkes dahil Türkiye dahil Azerbaycan Polonya hepsi dahil bir risk altına sokuyor. Bu çünkü hiçbir şekilde engel tanımayan insanları öldürmekten asla çekinmeyen bu amaçla yetiştirilmiş bir makina. Bu makinanın ne zaman ne yapacağını bilmiyoruz bilemeyiz de. Çünkü bunu Putin yönlendirecek fakat Putin'in de yönlendiremediğini gördük. Wagner kendi başına davranabilen bir durum yarattı.”


“25 Şubat günü 2022 Ukrayna işgalinden bir gece sonra bana sorulduğunda Putin'in gerçekten bir katil olduğunu söylemiştim. Dolayısıyla bu tür örgütler, şirketler ve bağımsız egemen bir başka devletin topraklarına taaruz etmesi, onu işgal etmesi asla kabul edilemez. Bu bugünün çağımızda konuşulacak bir konu değil. Bu problem ne yazık ki devam edecek. Taa ki temel problemin ne olduğu anlaşılıp onun üzerinde bu güçler Çin ve Amerika bilhassa birlikte davranmadıkları sürece. ”


Yorum Yazın