Asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asgari ücretin işverene maliyeti belli oldu
Abone ol
Geniş kitlelerce beklenen 2022 yılı için asgari ücret belli oldu. 4,253 TL olarak açıklanan ücretin işverene maliyeti nasıl olacak?

Aralık ayı başından beri hem çalışan hem işveren tarafından büyük ilgi ile takip edilen asgari ücret görüşmeleri tamamlandı. 4. Toplantı sonunda uzlaşılan rakamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. 2022 itibariyle Asgari ücrete yüzde 50 artış ile 1428 TL zam yapıldı. Açıklamaya göre yılbaşı itibariyle Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmayacak. 

 2022 Asgari ücretinin işverene maliyeti ne olacak?

Konuyu Muhalif yazarı Avukat Zafer Arıhan’a sorduk;

“Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından anladığımıza göre, yeni asgari ücretin işverene maliyeti gelir vergisi oranında düşüyor.  Görüşmeler süresince işverenin taleplerinden biri de SGK tarafında da destek verilmesiydi.  Bilindiği gibi, sigorta tarafında bir işveren bir de çalışan payı olarak 2 kalem var.  Bu maliyeti artırıcı bir unsur , henüz belirsiz ve işverenler açısından merak edilen bir konu.” 

AGİ belirsizliği 

"Henüz detaylandırılmayan bir diğer konu ise Asgari Geçim İndirimi. AGİ vergiden mahsup edilerek iade ediliyor. Ama asgari ücret damga ve gelir vergisinden muaf tutulacaksa AGİ nasıl verilecek? Cumhurbaşkanı bunu açıklamadı. Bu noktada teknik bir problem var. Bu konuda bir açıklama henüz yapılmadı.” 

Gelişmelerin ardından Zafer Arıhan, Muhalif'e şu bilgileri paylaştı:

"Bu konudaki eleştiriler dikkate alınmış olmalı ki, AGİ kaldırıldı. Çalışanların gelir vergisinden düşülen asgari geçim indirimi (AGİ) tutarı da gelir vergisi kararı nedeniyle uygulamadan kaldırılmış oldu."

Asgari Ücretin işverene toplam maliyeti

SGK ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere işverene toplam maliyet 5 bin 879 lira olacak. Mevcut asgari ücretin işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lira düzeyindeydi. İşveren 775 lira SGK primi ve 100 lira işsizlik sigorta primi ödeyecek.

Aynı zamanda Maliye Bakanlığı Eski Hesap Uzmanı olan Zafer Arıhan'ın asgari ücret hesaplamasını yaptığı tablo ise şöyle:

"Bu tablodan da anlaşılacağı üzere eğer SGK ödemeleri düzenli ise yüzde 5 indirimden yararlanır ve maliyet 5879,70 TL olur. SGK ödemeleri düzenli değilse işveren maliyeti 6129,90 olur."


Yorum Yazın