Cahilin İzlencesi

Asgari ücret rakamı erken seçim işareti!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asgari ücret rakamı erken seçim işareti!
Abone ol
Tüm Türkiye gözünü asgari ücrete dikti. 4 bin liralık bir asgari ücret rakamı kimseyi şaşırtmayacak buna karşılık 5 bin TL, erken seçim startı olarak okunacak!

Muhalif-Özel Haber

Asgari Ücret Komisyonu'nun 9 Aralık tarihli TİSK'te yapılan üçüncü toplantısında da anlaşma sağlanamadı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TİSK'in 3 bin 100 lirayı uygun bulduğunu Türk-İş'in ise 3 bin 900'ün altına düşmediğini söyledi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise bir düzeltme yapmak üzere söz alarak, "3 bin 160 TL gibi bir teklifimiz olmadı, çalışanlarımızı enflasyona ezidirmeyeceğiz" dedi. Bir soru üzerine enflasyonda TÜİK’i baz aldıklarını belirterek, açıklanacak 2021 enflasyon rakamının asgari ücrete yansıtılacağını ifade etmiş oldu.

Oysa 2021 yılı başından bugüne kadar ve şimdilik TL dolar kuru karşısında yüzde 85 oranında değer kaybetti. Başka bir deyimle, ücretli yüzde 85 fakirleşti. TÜİK’in yıllık enflasyon rakamı ise yüzde 21,31 düzeyinde kaldı. Aralık ayının 15’ine kadar dolar kurunu 14’ün altında ve yıl sonuna kadar da 15’in altında tutulması yönünde, Maliye Bakanlığı’na talimat gittiği biliniyor.

FAİZİ PAS GEÇELİM Mİ?

16 Aralık’ta Merkez Bankası PPK’da yapılacak toplantıda faizin pas geçilmesine yönelik bir çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi. Çünkü Merkez’in piyasalara direkt müdahele ederek yaptığı denemenin de dolar kuru üzerinde kalıcı bir etkisinin olmadığı görüldü.

Cahilin izlencesine göre, Erdoğan’ın faiz karşıtlığını vurgulamak için belki piyasaların satın aldığı 1 puanlık faiz indiriminin altında da olsa 50- 75 baz puan gibi bir indirim yapılacak.

1 puana kadar ki faiz indirimi ilk 48 saat için psikolojik bir dalga etkisi yapsa da, iki günün sonunda dolar kuru sabitlenecektir. 2 puanlık bir faiz indirimi ise dolar kurunun 14 -15 bandına yükselmesini getirir.

 

ASGARİ ÜCRETTE İLK KEZ KONSENSUS VAR

Asgari ücretle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük bir artışa işaret etmesi ve 4 bin liranın altında olmamasına yönelik sözlerinden sonra, Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 4.001 TL’lik asgari ücret üzerinde çalışmalar yaptığı kulislere sızdırıldı. Türk Sanayicisi ise işçiye 4.200’ TL’den aşağı asgari ücret uygulayamayacağını aksi halde, işçileri kaybedebileceğini belirtince, ilk kez asgari ücret konusunda, işçi ile işveren arasında bir konsensus sağlanmış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Önce tarafların rakamlarına bakalım, sonra işçimizi zora sokmayacak bir rakamı belirleriz” sözüyle ilgili ekonomi-politika uzmanları açıklanacak rakamdan baskın erken seçimin tarihini okumaya çalışıyorlar. Şöyle ki, DİSK asgari ücretin 5.200 TL olmasında ısrarlı.

Sokakta sorduğumuz halkın asgari ücret beklentisi de 5 bin TL civarında. Yani, Erdoğan’ın açıkladığı 4 bin TL’lik asgari ücret kararı kimseyi şaşırtmayacak. Bununla birlikte 5 bin TL’lik bir rakam kulislerde erken seçim startı olarak okunacak.

Asgari ücretle ilgili 3. görüşmede de karar çıkmadı. Türk İş, “Aralık ayı içinde açıklayalım milleti germeyelim” derken, emek örgütleri ise, “Oldu bittiye getirmeyelim”, diyor. Türk İş’in açık kalan mikrofonda “Bitirdik İşi” sözünden sonra bu sendikaya güvende yok.

DİSK 12 Aralık Pazar günü, asgari ücretle ilgili büyük bir miting planlıyor.

Sosyal Güvenlik ve Çalışma Ekonomisi Uzmanı Hüseyin İrfan Fırat, Türkiye’deki realitede, ücretlilerin daha büyük rakamlar da alsa, kâğıt üstünde asgari ücretin gösterildiğine işaret ediyor.  4.200 TL’lik asgari ücretin işverene maliyetinin ise 6 bin TL’ye çıkacağına dikkat çekiyor.

Fırat, ücretin işverene maliyetini hesaplayarak piyasada oluşan rakamları ise şöyle açıklıyor:

“4 bin liralık bir asgari ücretin işverene maliyeti 6 bin TL. Asgari ücret Türkiye’de ortalama bir maliyet haline geldi ve üniversite mezunları bile artık 3 bin TL düzeyinde çalışıyor.

Normal Şartlar Altında, asgari ücretin 3.750 ile 4 bin TL bandında olmasını öngörüyorum. 5 bin TL seçim yatırımı olur!”

Geçim mi seçim mi derken, geçinebilecek rakamları, seçim arifesinde gören emekçiler için karar sadece biraz nefes almak anlamına gelecek!


Yorum Yazın