Artık kabare yazarı yetişmiyor (!)

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Artık kabare yazarı yetişmiyor (!)
Abone ol
Metin Akpınar tüm Türkiye tarafından tanınan bir isim olmasının yanı sıra Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucularındandır. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda “Artık kabare yazarı yetişmiyor” ifadesini kullanması ise mizah yazarları tarafından tepkiyle karşılandı…

Mizah ustası Cihan Demirci kişisel sosyal medya hesabından Akpınar’ın ifadelerini eleştiren bir paylaşımda bulundu. Demirci’nin sözlerini özetleyen cümle şuydu: “Yazdığımız oyunu sözünde durup oynayacak ve onun hakkını verecek tiyatro ya da tiyatrocu var mı?”


Mizah ustası Demirci’nin paylaşımının tamamı ise şöyleydi:

“Çok sevdiğim bir oyuncudur Metin Akpınar... 2020 yılında Antalya Muratpaşa'da onunla karşılıklı bir araya gelip müthiş bir ‘Metin Akpınar Söyleşisi’ne imza atacaktık ama virüs dönemine denk geldi ve ne yazık ki gerçekleşemedi ve Metin abi kilolarından ötürü artık pek seyahatte edemiyor. Bugün Halk TV'de bir türlü sevemediğim o malum programcıya konuk olmuş, ona rağmen ben gene de izlemeye çalışıyorum. 
Konuşmanın başında "Kabare yazarı olmamasından" dert yandı Metin ağabey, ama biz de zamanında kabare tadında müzikli oyun yazmış, tek kişilik oyun yazmış, skeç, parodi yazmış ama 45 yılı bulan bir yazarlık sürecinde tiyatro camiasından epeyce kazık yemiş, durulmamış sözler yüzünden hayal kırıklığına ve hüsrana uğramış biri olarak aynı soruyu, "Yazdığımız oyunu sözünde durup oynayacak ve onun hakkını verecek tiyatro ya da tiyatrocu var mı?" diye sormamız gerekiyor. İnanın tiyatrocuların küstürdüğü o kadar çok oyun yazarı olmuştur ki, bu yüzden bir kısmı camiadan uzaklaşmış, bir kısmı da yaşamını sürdürebilmek için dizi yazarı olmuştur hatta!.. 
Yıllar önce, bu ikiliden daha yakın olduğum Zeki Alasya abiyle çok keyifli bir söyleşi yapmıştım Saraçhane'de artık olmayan Karikatür ve Mizah Müzesinde. Elbette orada da Devekuşu Kabare'nin 25 yıllık serüvenini bütün ayrıntılarıyla konuşmuştuk. Müthiş bilgiler vermişti Zeki abi... Zeki ağabey, daha farklıdır, örneğin çok sevdiğim, büyük usta Haldun Taner elbette Devekuşu Kabare'nin kurucu yazarıdır, müthiş bir kalemdir, ufkumu açan mizah ustalarındandır ama Devekuşu ile yollarını ayırdığı süreçte, başka bir yazar vardır artık Devekuşu oyunlarını yazan... 
80'li yıllarda benim de yanında çalıştığım süreçte Devekuşu Kabare'nin kapalı gişe oynayan kabare oyunlarını sevgili Kandemir Konduk ağabey yazmıştır, bu hafta içinde İzmir'deki 7. Mizah Festivalinde birlikteydik. Haldun Taner'in ardından Devekuşu'nun oyun yazarı o'dur. Nedense onun adından bahsedilmez, sanırım yaşadığı için olmalı, zira bizde genellikle kaybettikten sonra isimler anılır, bir Sosyolog gibi hep derim: "Biz yaşamdan çok ölüme ayarlı bir toplumuz, yaşamdan çok ölümü severiz, o yüzden değerlerimiz yaşarken hak ettikleri değeri bulmaz, hatta bazı değerler öldükten sonra da o değeri bulmaz!." 
Kandemir Konduk mütevazı, samimi, emekçi bir ustadır, Devekuşu anılırken onun adının geçmemesi beni rahatsız eder, üzer, üstelik o sürecin şahitlerinden de biriyim!.. Bunu da eklemek istedim...”

Metin Akpınar’ın kabare yazarı açıklamasına tepki gösteren tek isim Demirci değildi. Muhalif yazarı Erdem Beliğ Zaman, Demirci’nin sözlerini paylaşarak “Cihan Ağabey’e katılıyorum” demişti.

“Siz ülkede kabare dendiğinde akla gelen ilk isim olarak yazarınızın hakkınızı korumazken…”

O paylaşımları gören 40 yıllık başka bir mizah ustası Hakan Köksal da paylaşması amacıyla Erdem Beliğ’e bir mesaj iletmişti. Köksal ‘neden yetişmiyor?’un cevabını şöyle vermişti:

“ ‘Artık kabare yetişmiyor’muş. Acaba niye? 35 yıllık mizah yazarıyım. Cihan’ın da çok eski bir meslektaşıyım. Çok uzak değil, daha birkaç ay önce Erkan Can-Güven Kıraç için Metin Akpınar’ın yöneteceği bir kabare projesinde yazar olarak çalışmaktaydım. Okuma provaları bile başlamıştı. Sonra Metin Abi nedenini hala bilmediğim bir sebepten dolayı oyunu iptal etti. Elimde aylarca emek verdiğim bir kabare oyunuyla kalakaldım. Emeğimin karşılığı olarak bir delikli kuruş almadığımı belirtmeme gerek yok sanırım. Bu ülkede en ucuz şey insan emeği, hele de fikir işçisiyseniz yandınız. Gelelim ülkede neden kabare yazarı yetişmediğine… Siz ülkede kabare dendiğinde akla gelen ilk isim olarak yazarınızın hakkınızı korumazken kabare yazarı neden yetişsin? Hasılı kelam Cihan şikayetinde yerden göğe haklı.”
 


Yorum Yazın