Yasemin Mıstıkoğlu yazdı:

Antioch’dan Hatay’a

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Antioch’dan Hatay’a
Abone ol

İmparator Justinianus, bin yıldan uzun bir süre varlığını sürdürmüş olan Bizans İmparatorluğu’nun en ünlü hükümdarıydı. M.S 527 ile 565 yılları arasında hüküm süren Justinianus döneminde Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı gibi İstanbul’un önemli tarihi eserleri inşa edildi. Justinianus’un yaptığı en önemli icraatlardan biri de sürekli deprem ile yıkılan, imparatorluğun en önemli şehirlerinden olan Antakya için aldığı önlemdir. Aldığı önlem şu olur; o dönemde Antioch olarak anılan Antakya’nın ismini değiştirip Yunancada “Tanrı tarafından sevilen” manasında olan 'Theoupolis' yapar.

Gülümsediğinizi hisseder gibiyim ama neticede önlem almaya çalışmış adam; yönetici olarak. Hiç olmaz ise şehrin deprem envanterini çıkarttırmış, düşünmüş taşınmış “burası orası değil dersem çözerim” demiş olacak ki böyle bir önlem almış. O dönemde fay hattından haberi olmayan bir yönetici için hiç de fena sayılmayan bir çözüm olabilir. Zaten şehrin bir sonra yaşadığı deprem 588 yılında yani kendisi öldükten sonra olmuş. Adam ne şahane bir çözüm buldum diye içi rahat gitmiştir en azından.

Depremin üzerinden bir aydan fazla geçti ama benim gündemim hala değişmedi.  Bu köşe bana iklim haberleri yazmam üzerine verilmişti ancak bir süre daha izninizi rica ediyorum sizlerden. Psikoloğumun söylediğine göre ben de “yas” dönemimi böyle yaşıyorum. Antakya ile ilgili yazdıklarımın okuyanlara iyi geldiğini öğrenince, bana da iyi geliyor.

Basın sektöründen ayrılarak 2004 yılında geldiğim bu şehir ilk günlerden itibaren gazeteciliğin bırakılamayacağını öğretti bana. Gelir gelmez ilk karşılaştığım konulardan biri reenkarnasyon olunca, o konuyu araştırdım. Reenkarne olduğunu söyleyen kişilerle görüştüm, ilginç vakalarla karşılaştım ve bir senaryo yazdım. Hoş hiç kimse ilgilenmedi senaryom ile, çok çaba harcadım mı? Evet, harcadım ama harika bir hikaye çıktı ortaya; şimdilik sandıkta beklese de…

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın