Altan Öymen: Anayasa Mahkemesi'nin olmaması, Hitler’in diktatörleşmesi benzeri olaylara sebep olur

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Altan Öymen: Anayasa Mahkemesi'nin olmaması, Hitler’in diktatörleşmesi benzeri olaylara sebep olur
Abone ol
Demokratik ülkelerde Anayasa Mahkemesi olmadığı taktirde, Adolf Hitler’in seçimle gelip kısa sürede diktatörleşmesi gibi olayların yaşanacağını belirten Eski CHP Genel Başkanı ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Altan Öymen, ”Hitler’in, devlet mekanizmasının tamamına sahip olması, başlangıçta tahmin edildiğinden de kısa sürmüştür. Başbakanlığa geldikten hemen sonra, anayasanın olağanüstü hallerde alınacak tedbirlerle ilişkin maddelerine -ileri yaştaki Cumhurbaşkanı Hindenburg’u da ikna ederek- yeni bir “yetki kanunu” eklemeyi başarmıştır. Bununla, kanunları, sadece meclisin değil, “hükümetin” de çıkarabilmesi imkânını elde etmiştir” diye yazdı.

Hitler’e ”tek devlet, tek millet, tek lider” diye slogan oluşturulduğunu kaydeden Öymen, ”Hitler, devlete, hükümete, meclise, mahkemelere, üniversitelere ve akla gelecek ne kadar yasal kurum varsa hepsine her istediği talimatı verebilecek duruma getirmiştir.

 Gazeteleri, radyo dahil her çeşit yayın organını, bazısının yönetimini değiştirerek; bazısını doğrudan doğruya partisinin emrine alarak kendisini destekler hale getirmiştir. 

Sonra da gerek memleketin içinde gerek uluslararası alanda neler yaptığı, kendisiyle birlikte tüm dünyada hangi felaketlere neden olduğu malum” ifadelerine yer verdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız


Yorum Yazın