Almanya'da Hristiyan Demokratların lideri istifa etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Almanya'da Hristiyan Demokratların lideri istifa etti
Abone ol
Almanya'da Hristiyan Demokrat Armin Laschet, CDU başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

Almanya'da yapılan son seçimde,  Hristiyan Demokrat partiler birliği (CDU) tarihi bir oy kaybına uğramıştı. Hristiyan Demokrat Armin Laschet'in istifa ettiği öğrenildi. CDU'nun tarihi oy kaybına rağmen Almanya'da yaşayan Türkler ilk kez yüksek oranda CDU'ya oy vermişti. Armin Laschet'in Türklerle olan iyi ilişkileri sebebiyle de "Türk Armin" lakabı ile anılıyordu. 

Seçimlerde Şansölye yarışını kaybeden CDU Partisi lideri Armin Laschet görevini bıraktığını duyurdu.

Reuters'a konuşan kaynaklar, Laschet'in milletvekillerine partinin seçim yenilgisinden sonra yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu ve bu süreci yumuşatmak istediğini söylediğini aktardı.

Laschet'in, öncelikle seçim başarısızlığının değerlendirilmesi gerektiğini, ardından içeriğin ve personelin yenilenmesi gerektiğini söylediği belirtildi.
Laschet'in basın açıklaması yapması bekleniyor. Laschet, geçen ocak ayında CDU başkanı seçilmişti.

Almanya'da seçim sonuçları

2017 seçimlerinde yüzde 20.5 alan Sosyal Demokratlar yüzde 25,7 ile birinci parti oldu. Hristiyan Birlik partileri'de oy oranını yüzde 32.9'dan yüzde 24.1'e düşürerek tarihinin en kötü sonucunu aldı.

İstenileni başaramayan Yeşiller Partisi ise önceki seçimlere göre yüksek bir oy artışı sağlamasına rağmen sonuçlardan memnun değil. Parti önceki seçimlerde yüzde 8 oy almıştı ve bu seçimde oy oranını yüzde 14.8'e yükseltti.

Hristiyan Demokratların koalisyon ortağı olan liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ise 2017'de gerçekleşen seçimde yüzde 10,7 oy oranı almıştı. FDP bu seçimlerde ise yüzde 11.5 oy oranına ulaştı.

Göçmen karşıtı ve yabancı düşmanı söylemleriyle dikkat çeken sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10,3'e gerileyerek üçüncülükten beşinci sıraya düştü. AfD, 2017'de ilk kez katıldığı Federal Meclis seçimlerinde yüzde 12,6'lık oy oranına ulaşmıştı.

26 Eylül seçimlerinde en fazla oy kaybına uğrayan parti ise Sol Parti oldu. Yüzde 4,9'luk oy oranıyla yüzde 5'lik barajın altına düşen Sol Parti, doğrudan üç milletvekilliği kazanabildiği için yine de meclise girebilecek.


Yorum Yazın