Ali Erbaş hakkında görevden alınma talebi başvurusu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ali Erbaş hakkında görevden alınma talebi başvurusu
Abone ol
Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, adli yıl açılışında yaşananlar sebebiyle Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca'nın "görevden el çektirilmesi" ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın "kamu görevinden çıkarılması" istemiyle başvurularda bulundu.

Yeni adli yıl açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleştirilmişti. Erbaş açılışta dua okumuş ve yargı mensupları dahil olmak üzere törene katılan herkesi "kul" olarak nitelendirmişti. Erbaş, "İnanç, sokakta, mahallede, şehirde olmasın, insanın içinde olsun gibi bir anlayış var. İnsanla Allah arasında olsun, evine, ticaretine, siyasetine, adaletine, yargısına yansımasın... Görüyorsunuz ortalığı ayağa kaldırıyorlar"  ifadelerini kullanmıştı.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca’nın görevden el çektirilmesi istemiyle, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kamu görevinden çıkarılması istemiyle Cumhurbaşkanlığı’na başvurdu.

Eminağaoğlu, Erbaş hakkında verdiği dilekçenin kaydının yapılmadığını, tarih ve sayı numarası verilmediğini anlattı.  

Çevremi Sardılar

Eminağaoğlu, Erbaş hakkındaki başvuru dilekçesini verdiği sırada çevresini saran sivil polislerin “sorgularcasına davranışlara” yeltendiklerini anlattı.

Erbaş hakkındaki dilekçeyi teslim etmek üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gittiğini, birçok sivil polisin çevresini sardığını söyleyen Eminağaoğlu, “Israrıma rağmen dilekçemin kaydı yapılmayıp, tarih ve sayı numarası verilmedi. Dilekçemi başvuru bürosuna bırakıp çıkmam istendi” dedi. Görevi sırasında 1969’da yaşamını yitiren İmran Öktem’in cenazesinin kılınmasına izin verilmediğini, eski Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün bu durumu 31 Mart vakası olarak nitelendirdiğini anımsatan Eminağaoğlu, “Bu adli yıl açılışı da farklı kimliklerle yaşanan yeni bir 31 Mart vakası olmuştur. Ancak bunu yaşatanların sıfat ve konumları gözetildiğinde bu saldırı geçmiştekilerden de ağır” ifadelerini kullandı. Eminağaoğlu, dilekçesinde, laik hukuk düzeninde Diyanet’in şeriata göre değil, laik hukuk düzenine göre hareket etmek durumunda olduğunu vurguladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli'den Erbaş'a destek

24 Eylül 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 76'ncı Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere bulunduğu ABD'nin New York kentindeki Türkevi'nde  gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı. Ali Erbaş'a yönelik muhalefetin eleştirileri hatırlatılmıştı. Erdoğan, "Bir defa ana muhalefetin Ali Erbaş hocamıza, Diyanet İşleri Başkanı'mıza bu denli hakaret etmeye ne hakkı ne yetkisi vardır. Bu densizliktir, terbiyesizliktir. Zaten CHP'nin cemaziyelevveli de hep bizim din adamlarımıza hakaretle geçmiştir. Şimdi de aynısını Diyanet İşleri Başkanı'mıza hakaretle yürütüyorlar. Ama şunu bilsinler ki Diyanet İşleri Başkanı'mız yalnız değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli: Erbaş'a desteğimiz tamdır

MHP Lideri Devlet Bahçeli, adli yıl açılış töreninde Erbaş'ın katılımıyla ilgili eleştirilere yazılı bir açıklamasında cevap vermişti. Bahçeli, "Adli yılın başlaması münasebetiyle ve aynı zamanda yeni Yargıtay binasının açılışı esnasında bizzat Diyanet İşleri Başkanı tarafından okunan duanın bazı çevrelerde şiddetli tepkiyle karşılanması kelimenin tam manasıyla ilkelliktir. Diyanet İşleri Başkanı'nın duasına tahammül edemeyenler izan ve insaflarını kaybetmiştir...Diyanet İşleri Başkanı Sayın Ali Erbaş doğru bir iş yapmıştır. Ve desteğimiz tamdır. Onun hedef alınması bir bakıma din ve vicdan hürriyetini hedef almaktır" ifadelerini kullanmıştı.


Yorum Yazın