AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Kazakistan açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Kazakistan açıklaması
Abone ol
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından Kazakistan'da yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından Kazakistan'da yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ömer Çelik, dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın yanında olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bugünlerin atlatılması, Kazakistan'ın her bakımdan huzurlu ve güçlü olması en büyük temennimizdir. Kazakistan halkı büyük bir halktır. Bugünleri sağduyulu şekilde atlatacak basirete sahiptir. Kazakistan'daki can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Tüm Kazakistan halkının güven içinde olması en büyük temennimizdir. Kazakistan'ın normale dönmesi en çok Türkiye'yi sevindirecektir."

Kazakistan'da neler oluyor?

Kazakistan’daki akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle ülke genelinde protestolar başladı. Şimdiye kadar 12 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 353 görevli yaralandı. Sağlık Bakanlığı da gösterilerde 1000'den fazla kişinin yaralandığını; bu kişilerin 400'ünün hastanelerde olduğunu; 62 kişinin de yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolarda "yabancı güçler tarafından eğitilen teröristlerin rol oynadığını" iddia etti ve Rusya ve beş eski Sovyet ülkesinin üye olduğu NATO benzeri bir örgüt olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (CSTO) devlet başkanlarına, "terör tehdidine karşı ülkesine yardım etmeleri" çağrısı yaptı.

CTSO, Tokayev'in talebi sonrası Kazakistan'a barış gücü gönderdi. Barış gücünde Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan askeri birlikler görev yapıyor.

Barış gücünün, Kazakistan'da istikrarın tesisi ve durumun normalleşmesi için "geçici bir süre" görev yapacağı açıklandı.

Kazakistan genelinde internet erişiminin birkaç gündür olmadığı bildiriliyor.

 

 


Yorum Yazın