Yasemin Mıstıkoğlu yazdı:

AK Parti hükümeti “yeşil badana” yapıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Parti hükümeti “yeşil badana” yapıyor
Abone ol

“İnsanları,  çevreyi korumak için gerçekte olduğundan daha fazlasını yaptığına inandırmak” tanımına, ülkemizde  “Yeşil Badana”, “Yeşile Boyama” ya da “Yeşil Aklama” deniliyor.  “Yeşil dolandırıcılık” diyenler de var. Dünya buna Greenwashing diyor.

Ayrıca Greenwashing kelimesinin Brainwashing (beyin yıkamak)’den türetildiğini de aklımızın bir köşesinde tutalım.

Günümüzde bu bir pazarlama metodu.  Büyük şirketler, markalar, müşteri çekmek ve mevcut müşterilerini elinde tutabilmek için toplumun hassas olduğu konularla karşımıza çıkabiliyorlar. Bu pazarlama yöntemini bazen de hükümetler kullanıyor. Aslında yapılmayanları  “MIŞ” gibi yapmak da diyebiliriz buna. Son zamanlarda hem işletmelerin hem de ülkelerin en popüler konusu ise iklim değişikliği ve iklim krizi. 

Geçtiğimiz günlerde,

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iklim krizi ile ilgili bir açıklama yaptı. Bu meselenin ülkenin en önemli mevkiinde konuşuluyor olması gerçekten çok değerli.  İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) ve Pakistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “İklime Dayanıklı Pakistan” konulu uluslararası konferansa gönderdiği video mesajında Erdoğan,  iklim değişikliğinin yıkıcılığından söz etti. Malum geçtiğimiz yıl, Pakistan’ın 3 de biri sular altında kalmıştı yoğun yağış ve seller sebebi ile.

Erdoğan şöyle bir cümle kurdu;

  1. “ Pakistan’da vuku bulan felaket, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu ve benzeri felaketlerle mücadeleyi bir strateji çerçevesinde dayanışma içerisinde yürütmek gerekiyor. Türkiye bu küresel mücadeleye katkı sağlamak bakımından üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedir.”
  2. “ Zarar gören afet bölgelerinin yanı sıra Pakistan’ın afete uğrama riski bulunan tüm bölgelerinin iklime dayanıklı şekilde yeniden inşa edilmesi yeni acılar yaşanmasının önüne geçecektir”

Erdoğan’ın cümlesini ikiye ayırdım Çünkü 2. Bölüm ile ilgili bir iddiam yok. Yapıyorlardır, bir şey diyemem, ancak bu iklim krizini önleme mücadelesi değildir, yardım kampanyasına katılmaktır. Beni asıl ilgilendirilen  “Türkiye bu küresel mücadeleye katkı sağlamak bakımından üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedir” cümlesi...

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın