Ahmet Özal siyasete 'Tek Parti' ile döndü: Vicdanen rahatlamam lazım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ahmet Özal siyasete 'Tek Parti' ile döndü: Vicdanen rahatlamam lazım
Abone ol
Tek Parti ile siyaset sahnesine geri dönen eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, “En azından vicdanen rahatlamam için bu ülkede bir şeyler yapmak istiyorum" dedi.

Turgut Özal'ın oğlu, 21. Dönem Malatya Milletvekili Ahmet Özal, 20 yıl aranın ardından siyasete geri döndü; 1998 yılında Süleyman Yağcıoğlu’nun kurduğu İlk Parti’nin adının Tek Parti olarak değiştirildiği 3 Nisan’daki 'sessiz' kongrede partinin yeni genel başkanı oldu.

Özal, siyaset sahnesine dönüş nedenini Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a anlattı. 

Teşkilatlanma çalışmalarını sürdürdüklerini, Ankara’da yeni bir genel merkez binası tutmak üzere olduklarını belirten Özal, Türkiye’nin dört bir yanından 'şaşırtıcı' bir ilgiyle karşılaştıklarını anlattı. “Bu kadarını beklemiyordum. İl ziyaretleri yaptım. Özellikle Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Trakya’da her yerde babamın resmi var” diye konuştu.

Uzun süre siyasetten uzak kaldığını belirten Özal, “Bizim arkadaşımız Süleyman Yağcıoğlu’nun kurduğu İlk Parti vardı. O da ısrar ediyordu. Sonra baktım. ‘Gerçekten Türkiye’de yapılması gereken şeyler var, yazık oluyor bu ülkeye’ diyerek ben de kabul ettim, partinin başına sessizce geçtik. Partinin adını da Tek Parti yaptık” ifadesini kullandı.

‘MEVKİ MAKAM DERDİNDE DEĞİLİM’
Özal, “Tekrar siyasete dönme nedeniniz nedir?” sorusuna ise “Ben 1999’da bağımsız olarak Malatya’dan milletvekili seçildim. Milletvekilliğini de Başbakanlık Köşkü’nü de Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nü de gördüm. Ben artık mevki makam derdinde değilim. Ama ülkemizin şu an geldiği ekonomik ve siyasi durumu, toplumun geldiği noktayı görünce benim de bir şeylere katkım olabileceğini düşündüğüm için, vicdanen rahatlamam lazım diye döndüm” yanıtını verdi.

‘HİÇBİR İTTİFAKTA OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM’
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun olumsuzluğuna dikkat çeken Özal, “Tek Parti mevcut iktidarın karşısında bir siyaset mi benimseyecek?” sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Ben hiçbir ittifakın içerisinde değilim. Şu anda hiçbir ittifakta olmayı düşünmüyorum. Doğu gezileri yaptım. Oradan da çok talep gördüm. İnsanlar, 'Ne olur Ahmet Bey bir şeyler yapın' diye bana çok geldiler. Ben hiçbir siyasi partiyle beraber değilim. Ben iktisatçıyım. IMF’de çalıştım, New York’ta Londra’da bankacılık yaptım. En önemlisi babamla 10 sene çalıştım. İç ve dış politikayı gördüm, birçok şeyi öğrendim. Ben artık ülkem için bu öğrendiklerimi kullanmak istiyorum."

'Siyasetten uzak durduğunu ama bugün bir şey yapmazsa vicdanen rahat hissetmeyeceğini' söyleyen Özal, “En azından vicdanen rahatlamam için bu ülkede bir şeyler yapmak istiyorum. Başarılı olurum olamam o çok önemli değil esasında. En azından kendim rahatlamış olurum. Halkıma karşı vicdanen rahatlamak istiyorum” dedi.

‘EKONOMİ AĞIRLIKLI BİR KADRO KURACAĞIM’
Kuracağı kadronun ekonomi ağırlıklı olacağını belirten Özal, “Siyaset sahnesine tekrar çıkacaksınız. Tek Parti nasıl bir siyasi söylem benimseyecek?” sorusuna ilişkin, “Benim kurduğum ve kuracağım kadro ekonomi ağırlıklı. Merkez Bankası’ndan, Hazine’den, Dünya Bankası’ndan oluşan bürokrat bir kadro. Ben eski siyasetçilerden, milletvekili ve bakanlardan bir kadro kurmuyorum. Tamamen ekonomi ağırlıklı ve Türkiye nasıl düzlüğe çıkar üzerine yoğunlaşıyoruz. Rahmetlinin (Turgut Özal) söylediği üç şey vardı: 'Serbest düşünce, serbest piyasa, din ve vicdan hürriyeti.' Biz de bunların üzerinden gidiyoruz. Halkın durumu satın alma gücü olarak çok kötü. Ben iktidarda olsam yüzde 100-150 arasında emekliye, memura zam yaparım. Bunlar rahmetli Özal döneminde yapıldı. Vatandaşı mutlu ve memnun etmezsen üretkenlik bekleyemezsin. Ekonomik kriz var ve böyle giderse daha da kötü olur" ifadelerini kullandı.

AHMET ÖZAL KİMDİR?
3 Aralık 1955'de Ankara'da doğan Ahmet Özal'ın tam adı, 'Tevfik Ahmet Özal'. Turgut-Semra Özal'ın oğlu olan Ahmet Özal'ın ablası Zeynep, erkek kardeşi Efe Özal. Yükseliş Koleji'nde okuduktan sonra lise ikiden itibaren Amerika'da eğitim aldı, üniversiteyi North Carolina State Üniversitesi'nde okudu.

Daha sonra ekonomi konusunda Master yaptı. 1979 yılında iş hayatına atıldı. IMF'de üç yıl çalıştı. Turgut Özal'ın başbakan olarak ilk kabinesini kurduğu 1983-84 yıllarında Türkiye'ye döndü.

1 Mart 1989 tarihinde İsviçre ve Avusturya arasında yer alan Lichtenstein'da faaliyet gösteren Magic Box adıyla Türkiye'nin ilk özel televizyonunu kurdu. 1990 yılında Magic Box, Cem Uzan'ın ortak olmasıyla Star 1 adıyla yayınına devam etti. Ahmet Özal, 1992 yılında Star 1 ortaklığından ayrılarak 4 Ekim 1992 tarihinde Kanal 6'yı kurdu. 1995 yılında Mehmet Ali Ilıcak ile ortak oldu. Kanal 6'yı 1998 yılında Korkmaz Yiğit'e sattı. Kanal birkaç el değiştirdikten sonra 2004 yılında tekrar Ahmet Özal'a geçti. 10 Mayıs 2007 tarihinde kanalı kapattı.

18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde 21. dönem Malatya'dan bağımsız milletvekili oldu. Ahmet Özal, bir süre sonra Mesut Yılmaz'la aralarındaki soğukluk ortadan kalkınca babasının partisi ANAP'a katıldı. Ancak 2003'te hem ANAP'tan hem de siyasetten uzaklaştı.

Anavatan Partisi'nin 2009 yılı mahalli seçimlerde İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı oldu. Demokrat Parti Genel Başkanvekili olarak da görev yaptı.

Elvan Özal ile evli olan Ahmet Özal'ın iki çocuğu var. 


Yorum Yazın