ABD Başkanı Biden, geçici ateşkesin uzatılabileceğini düşünüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ABD Başkanı Biden, geçici ateşkesin uzatılabileceğini düşünüyor
Abone ol
Gazze'deki ateşkesin ilk gününün ardından ABD Başkanı Joe Biden, geçici ateşkesin uzatılabileceğinden umutlu olduğunu söyledi

Gazze'deki ateşkesin ilk gününde 24 rehinenin serbest bırakılmasının ardından yetkililer, İsrail'in Hamas tarafından Gazze'den serbest bırakılacak rehinelerin listesini aldığını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, geçici ateşkesin uzatılabileceğinden umutlu olduğunu söyledi. İsrail ile Hamas arasında ilk rehine-tutuklu takası gerçekleştirildi. Ayrıca dün, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye savaşın başlamasından bu yana en büyük yardım konvoyu geçti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, hükümetin tüm rehinelerin serbest bırakılması için çalışma sözü vermesinin ardından İsrailli güvenlik yetkililerinin listeyi inceledikleri belirtildi.

ABD Başkanı, aranın uzatılabileceğinden umutlu

Bu, 7 Ekim'den bu yana ilk insani ara oldu ancak her iki taraf da dört günlük ateşkes sona erer ermez çatışmaların yeniden başlayacağını duyurdu. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, bu aranın uzatılabileceği umudunu dile getirdi. 

Ateşkesin uzatılması için "gerçek bir şans" olduğunu söyleyen Biden, duraklamanın Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için kritik bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi. Biden ayrıca İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma hedefinin meşru ancak zor olduğunu söyledi.

İlk rehine-tutuklu takası

Ateşkes anlaşması için arabuluculuk yapan Katar, bazıları çifte vatandaşlığa sahip 13 İsraillinin yanı sıra yakalandıklarında İsrail'in güneyinde çalışan tarım işçileri olan 10 Taylandlı ve bir Filipin vatandaşının serbest bırakıldığını söyledi.

İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan 39 Filistinli kadın ve çocuk da serbest bırakıldı. Serbest bırakılan İsrailli rehineler arasında dört aile üyesinin eşlik ettiği dört çocuk ve beş yaşlı kadın da bulunuyordu.

En büyük yardım konvoyu Refah'tan girdi

Filistin Kızılay Derneği, Cuma günü Refah Sınır Kapısı'ndan 196 kamyon insani yardım malzemesi geçtiğini, bunun İsrail'in bölgeyi bombalamasından bu yana Gazze'ye giren en büyük konvoy olduğunu söyledi.

21 Ekim'den bu yana yaklaşık bin 759 kamyonun dar bölgeye giriş yaptığı belirtildi.


Yorum Yazın