Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesinin Türk Üyesi Müftüzade’den AP Raportörü Santos’a tepki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesinin Türk Üyesi Müftüzade’den AP Raportörü Santos’a tepki
Abone ol

LEFKOŞA (AA) Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesinin (KŞK) Türk Üyesi Hakkı Müftüzade, Avrupa Parlamentosu (AP) Kıbrıs Kayıp Şahıslar Daimi Raportörü Isabel Santos’un Rum yönetimi yetkilileri ile bir araya gelip, Kuzey Kıbrıs'taki Türk yetkililer ile görüşmemesine tepki göstererek bundan sonra Santos'un yer alacağı komite toplantılarından hiçbirine katılmama kararı aldığını söyledi.

Müftüzade, gazetecilere yaptığı açıklamada, Santos'un katılımı ile dün BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde gerçekleşen KŞK toplantısına tepki olarak katılmadığını belirtti.

Raportör Santos'un "adaleti sağlamak için iki tarafı da eşit ziyaret etmesi" gerektiğini vurgulayan Müftüzade, "Ada'da iki taraf var, iki tarafın da eşit dinlenerek raporun hazırlanması gerekir. Adil davranmak bunu gerektirir. Raportör Kıbrıs'a geldiğinde iki tarafla eşit temas etmesini bekledik. Bunun emsalleri var. Avrupa Birliği yetkilileri, İngiltere Dışişleri Bakanı, Sayın Cumhurbaşkanımızı makamında ziyaret ettiler geçmişte. Raportörün gerekçesini kabul etmiyoruz. Ada'da iki toplum var. Böyle insancıl bir konuda eşit muamele etmeyi reddeden anlayışı kabul etmiyoruz." dedi.

Müftüzade, Santos'un KKTC'li yetkililer ile görüşmeyerek Türk tarafının görüşlerini almadığını bu nedenle hazırlayacağı raporun adil olmayacağını dile getirerek, "AP Raportörü Santos'un bizim Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmesi ve Kıbrıs Türkü'nün görüşlerine yer vermesi durumunda ben de toplantılara katılacağım ama bunu yapmadığı sürece raportörün hiçbir toplantısına katılmayacağım." ifadelerini kullandı.

KŞK'nin, Birleşmiş Milletler (BM), Türk ve Rum kesiminden birer üyenin katılımıyla üç kişiden oluştuğunu hatırlatan Müftüzade, Santos'un bulunmadığı toplantılara katılarak çalışmalarını sürdüreceğini ve Kıbrıs Türklerinin haklarını savunacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Kaynak:AA


Yorum Yazın