Gazze’ye insani yardım taşıyacak ”Özgürlük Filosu” hazırlıklarını sürdürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gazze’ye insani yardım taşıyacak ”Özgürlük Filosu” hazırlıklarını sürdürüyor
Abone ol
Malezya Özgürlük Filosu Hareketi’nden Fauziah Mohd Hasan: ”Bugün Özgürlük Filosu onlarca ülkenin ve yüzlerce ismin katılımıyla, beraberinde binlerce ton insani yardımla tekrardan yola çıkmak için hazırlanıyor. Bu misyon içerisinde en önemli davet bölgede ateşkesin sağlanması”

İSTANBUL (AA) Toplam 12 ülkeden çok sayıda sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gazze'ye insani yardım götürmesi planlanan Akdeniz Gemisi'nde hazırlıklarına devam ediyor.

Tuzla'daki özel bir tersanede hazırlıklarını sürdüren gemide düzenlenen basın toplantısında Gazze'ye yardım ulaştırmak için yola çıkacak ve yaklaşık 1000 kişinin katılması beklenen filoya ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Almanya, Malezya, Filistin, Norveç, Arjantin, İspanya, Kanada ve Güney Afrika'dan çok sayıda aktivistin katıldığı toplantıda konuşan emekli ABD askeri ve eski diplomat Ann Wright, "Gazze Özgürlük Filosu" kampanyasının açılışını yaptıklarını söyledi.

Wright, 2010'da Mavi Marmara ve 7 farklı gemiyle, onlarca ülkeden katılımcıyla yola çıktıklarını ve yeniden bu misyon için burada bulunduklarını ifade ederek, kampanyaya destek veren aktivistleri kendilerini tanıtmaları için sahneye çağırdı.

"En önemli çağrı bölgede ateşkesin sağlanması"

Malezya Özgürlük Filosu Hareketi'nden Fauziah Mohd Hasan, son zamanlarda CNN ve BBC gibi medya kurumlarından çıkan haberlerde bölgedeki problemin İran ya da başka ülkelerden kaynaklı olduğu söylendiğini ancak şu anki durumun gösterilenden çok daha farklı olduğunu dile getirdi.

İsrail'in bölgede uyguladığı politikanın kadınların, çocukların ve sivillerin öldürülmesi üzerine kurulu olduğuna dikkati çeken Hasan, "Bugün Özgürlük Filosu onlarca ülkenin ve yüzlerce ismin katılımıyla, beraberinde binlerce ton insani yardımla tekrardan yola çıkmak için hazırlanıyor. Bu misyon içerisinde en önemli çağrı bölgede ateşkesin sağlanması." dedi.

Aralarında doktorların, avukatların, mühendislerin ve profesörlerin bulunduğu, dünya genelinden 280'den fazla önemli isimle bu yolculuk için hazırlıkların yapıldığını kaydeden Hasan, şöyle devam etti:

"Bir jinekolog olarak şunu biliyorum: Her gün 180'den fazla doğumla ve bekleyen binlerce hamile kadınla Gazze'de bir dram yaşanıyor. Bölgede yaşanan bu kriz sonrasında binlerce hamile kadın çok ciddi şekilde süreçten etkilendi. Bu krizin tam bir etnik temizliğe dönüştüğü görülmektedir. Bölgedeki annelerin, özellikle doğumlarda ciddi problemler yaşadığını, yetersiz beslenmeden dolayı da çocuklarını besleyemediklerine şahit oluyoruz. Sivil insan hakları olarak bölgede hızlıca ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunuyoruz."

Gazze'ye insani yardım çağrısı

Norveç Özgürlük Filosu Hareketi'nden Torstein Dahle ise 6 aydan fazladır bölgede devam eden soykırım ve katliamdan sonra özellikle Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'ye İnsani yardım noktasında yaptığı işlerden dolayı teşekkür eden Dahle, "Türkiye de dahil olmak üzere bütün uluslararası devletlerin, Uluslararası Ceza Mahkemeleri kararlarına binaen bu yardımları bölgeye güvenli şekilde geçirmeleri ve bölgede kalıcı bir ateşkesi sağlamaları gerekmektedir." diye konuştu.

ABD Özgürlük Filosu Hareketi'nden Huwaida Araf da Gazze'de yaşanan katliama karşı kalınan bu sessiz tutumdan dolayı milyonlarca insanın desteğiyle bu yolculuk için hazırlandıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından emekli ABD askeri ve eski diplomat Ann Wright, basın mensubunun İran ile İsrail arasında çıkan gerilimin Özgürlük Filosu'nu etkileyip etkileyemeyeceğine ilişkin sorusunu cevapladı.

Gazze'de yaşayan insanların çok daha zor bir durumla karşı karşıya olduklarına dikkati çeken Wright, uluslararası vicdanın ve tüm insanların Uluslararası Ceza Mahkemeleri'ne gidip, ateşkesin sağlaması ve bu soykırımın sonlandırılması için baskı yapması gerektiğini belirtti.

Wright, olası bir İsrail saldırısı durumunda ne yapacaklarına ilişkin, "Bu konuda uluslararası kurallara ve uluslararası insan haklarına göre İsrail'in karnesi bir hayli doludur. Bu anlamda İsrail'in bir kez daha yanlış yapması kendi güvenliği açısından da hiç iyi bir durum değildir." dedi.

Wright, hazırlıkların devam ettiğini, çok yakın bir tarihte geminin harekete geçmesiyle ilgili kamuoyunun bilgilendirileceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya ulusal ve uluslararası basından çok sayıda gazeteci katıldı.

Kaynak: AA

Kaynak:AA


Yorum Yazın