Sadık Çelik yazdı:

31 Mart’a giderken CHP

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
31 Mart’a giderken CHP
Abone ol
Sadık Çelik'in kaleme aldığı '31 Mart’a giderken CHP' başlıklı yazı...

31 Mart'ın eşiğinde, Türkiye'nin siyasi labirentinde yol bulmak başlı başına bir bilmece. Bu bilmecenin son dönemdeki en renkli parçası ise şüphesiz, karmaşası, ayrışması, kaygıları, beklentileri ve umutlarıyla; CHP.

Bize düşen ise doğru cevapları arayıp durmak…

Böyle zamanlarda susmak bir seçenek değil, yazmak ise tarihe tanıklık etmektir.

Son dönemde CHP’de yaşananlar, partinin iç dinamikleri ve politik manevraları, birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında gerçekleşen CHP kurultayı, yerel seçim adaylaştırma sürecinde İstanbul’dan İzmir’e, Ankara'dan Hatay'a kadar uzanan bir yelpazede, partide yaşanan iç çalkantılar, hatalı siyasi stratejiler ve yerel seçimlere beş kala iktidar tarafından bilinçli olarak ortaya bırakılan bombalar…

İzmir’de yaşananlar ayrı bir trajedi. Seçmende karşılığı olmasına rağmen Tunç Soyer’e “diş geçirebildikleri” için onun yerine alternatif bir aday tercih edildi. İntikam duygusu, kin, husumet ve üstüne bir de beceriksizlik…  
Partideki çekişmelerin boyutu yürek burkucu.

Ankara’da adayların mal varlığı tartışmaları, zenginleşme hikayeleri, halkın geçim sıkıntısını gölgede bırakıyor. Bu arada babadan şaşırtıcı bir zenginliğe sahip AKP adayı, mal varlığının tamamını ilan etmemekte belki de haklıdır. İnsanın aklına ister istemez bu kadar zenginlik de normal mi? sorusu geliyor… Gerçi “siyaset yoluyla zenginliğime nasıl zenginlik katarım” anlayışıyla uyumlu bir aday olacağı su götürmez bir gerçek. Acı olan, halk geçim derdinde, sıkıntı içinde yaşarken, onların sıkıntılarından zerre anlayamayacak insanların belediyeler için aday yapılması.

İstanbul ilçelerinde ise CHP için durum daha da karmaşık. Sarıyer'den Ataşehir’e, Esenyurt’tan Maltepe’ye kadar yaşananlar, seçim öncesi partideki huzursuzluğun göstergesi.

İl binası satın alma sürecinde yaşananlar ise köy derneklerini bile hayretler içinde bırakacak cinsten. Kurumsallık, şeffaflık, vergi meseleleri gibi konular yöneticilerin ve parti üyelerinin dilinden düşmüyorken üstelik. Hesap verilebilirlik, şeffaflık naraları havada uçuşuyorken iş uygulamaya gelince, söylenenlerle yapılanlar arasındaki uçurum, göz yaşartıyor. 
İdealist söylemler ve gerçekler arasındaki çelişki sağlam bir eleştiriyi hak ediyor.

Türkiye’nin siyasi sahnesinde "modernlik" ve "ilericilik" postlarına talip olan CHP için, ilkel, kayıt dışı, hatta merdiven altı davranmak, bu tabirlerle anılmak bir ironiden öte, trajik bir paradokstur.

Erdoğan ve iktidarın her kademesindeki isimlerin, bu meseleyi adeta bir ziyafet sofrası gibi görmesi ve üzerine bu denli eğilmesi, seçim arenasında beklenen bir manevra. Sonuçta, eleştiri için mühimmatı CHP'nin kendisi sağladığından, iktidar cephesinin bu fırsatı değerlendirerek namluyu doğru zamanda doğru yöne çevirmesi, sonra da kenara çekilerek gelişmeleri keyifle izlemesi kimseyi şaşırtmamalı.
Ne yazık ki, pazar günkü seçimde CHP'nin karşılaşma ihtimali bulunan kayıpların en önemli nedenleri arasında, bu mesele başı çekiyor. İktidarın son haftalarda bu konuyu sürekli gündemde tutması, muhalefetin zayıf noktalarını açığa çıkararak seçmen üzerinde olumsuz bir etki yaratmış olma potansiyeline sahip. Bu durumun seçim sonuçları üzerinde belirleyici bir rol oynama ihtimali endişe verici.

22 yıllık tek parti iktidarı karşısında duruşuyla, şerefiyle, bilgeliği ile fark yaratması, toplumun kanayan yaralarına merhem olması gereken CHP, aksine sanki iktidar taklitçiliği yapıyor.

Matruşka bebeklerin tekinsiz tekrarları gibi… Siyasetin her katmanında umutla beklenen yeniliğin ardından aynı yüzlerin farklı versiyonlarıyla karşılaşıyoruz.

Bu noktada ülkenin siyasi dengelerini bozan Kenan Evren’i anmadan geçemiyor insan. 12 Eylül sonrası, vizyon ve yetkinliğin yerini, tutarsız ve donanımsız siyasi figürlerin nasıl aldığını…

Türkiye'nin siyasi manzarasında değişim, artık bir seçenekten öte, zorunluluk haline gelmiştir. Siyasetin bahçesine yeni tohumlar ekilip, hangi çiçeklerin açacağını görme vakti.

CHP’ye dönersek; parti içinde yaşanan bölünmeler ve çekişmeler, "ahde vefa"nın, emeğe saygının ve vicdanın kaybolduğu bir dönemi işaret ediyor. Yerel seçimler bu kadar yakınken, seçimli kurultaya gitme kararının alınması anlaşılır gibi değildi… 
Partideki mevcut kaotik durumun bir göstergesiydi aslında ve haklı olarak pek çok eleştirinin odağında kalmayı sürdürüyor.  

Partinin temeline adanmışlıkla emek vermiş, ülkenin yarınları için endişe taşıyan onurlu dava adamlarının işaret ettiği üzere, Kılıçdaroğlu, Türkiye'de pek azına nasip olacak bir başarıya imza atmıştı. 2019 seçim zaferi, eleştirilerin gölgesinde bile, onun liderlik serüveninin önemli bir kilometre taşıydı. Evet, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bazı yanılgılara düşülmüş ve hatta hatalar yapılmış olabilir; belki İmamoğlu, Büyükerşen ya da Karayalçın gibi isimleri öne sürmek daha farklı bir sonuç doğurabilirdi. 
Ancak, Kılıçdaroğlu, seçime giderken tüm yaşananlara, Akşener’in masayı devirmesine, iktidarın orantısız imkanlarına ve kendisinin Alevi kimliğine rağmen o seçimden, bu engellerin ötesinde yankılanan bir oy oranıyla çıkmayı başarmış ve zaferin eşiğinden dönmüştür.
(Tabii zaferin eşeğinden dönülmesine etki eden unsurlar arasında, yine o dönem Kılıçdaroğlu’nun seccadeye bastığı fotoğraflarının kullanılması, 2019 seçimlerinin ertesinde İmamoğlu’na hapis cezası ve siyasi yasak verildiği gün Kılıçdaroğlu’nun Almanya’da olması, Kılıçdaroğlu’nun Kandil’dekilerle montaj video çekimini Erdoğan’ın mitinglerinde kullanması gibi pek çok talihsiz olay da sayılabilir.)
Ne olursa olsun Kılıçdaroğlu'nun partiden bu şekilde ayrılması, ne ona yakışan bir veda ne de CHP'nin hakettiği bir sondu.
Diğer partiler de kurultay yapıyor. Tek bir aday, tüm delegelerin tam desteği ile seçiliyor. Doğru yolun bu olduğunu savunmuyoruz elbette, demokrasiyi başımızın üzerinde taç olarak taşımaktan başka doğru bir yol olamaz. Ancak, insanın aklına ister istemez şu soru takılıyor: Kılıçdaroğlu gerçekten bu kadar eleştirilecek bir lider miydi? Onun edebi, ahlakı, dürüst ve karakter sahibi duruşu, hiçbir zaman halkın malına göz dikmeyen, kimseye ihanet etmeyen, temiz bir sicile sahip bir lider profili çiziyor. 
Yoksa gerçekten eleştirilmesi gerekenler, CHP'yi yerel seçim arefesinde seçimli kurultay karmaşasına sürükleyerek parti gemisini sarsan konjuktüreller miydi?
Perşembenin gelişi çarşambadan belli oluyordu. Kılıçdaroğlu’nun onlar karşısında fazla şansı yoktu.

Onlar, evlerini yakmakta kararlıydı, öyle de yaptılar.

Her yaptıklarının Erdoğan’ın işine yarayacağını bile bile…

CHP’li bir yurttaş olarak bunları dile getirmek elbette kolay değil. Ancak büyük çoğunluğun sessiz kalmayı tercih etmesi, kol kırılır yen içinde kalır’ın arkasına sığınması, pek de doğru bir tavır değildir. Kan kusup kızılcık şerbeti içtim demek, “Aman partiye zarar gelmesin,”’e sığınmak da öyle.

Partiye zarar gelmesin derken partiye ve beraberinde bu ülkeye en büyük zararın verildiğini göre göre ses çıkarmamak, dilsiz şeytanlık olur.

Sol, doğası gereği tartışır, soru sorar, çünkü ilerlemenin yolu budur. Yeter ki bu tartışmalar, partinin ve onun ideallerinin önüne geçmesin. Birleştirici bir ruhla ele alınsın.
Ne olursa olsun CHP’de şimdi safları sıklaştırma, birlik ve bütünlüğü koruma zamanı. Çünkü siyaset, zaman zaman hırsların çarpıştığı bir arena olsa da, asıl gücün birlikten geldiği gerçeği değişmiyor.
CHP için bu seçimler, sadece eldeki büyükşehirleri muhafaza etmekten öte, yeni ufuklar açmak; yeni şehir ve ilçeleri kucaklayıp, halkın desteğini geniş bir yelpazede kazanmanın kapısını aralamak olarak görülmeli.  Ancak bu önemli kapı, iç çekişmelerin gölgesinde değil, birlik ve beraberlik içindeki sağlam bir yapı ile aralanabilir.
Eleştirilerimizin temelinde yatan da bu niyettir. Amacımız, parti içindeki farklı görüşleri bir araya getirerek, daha geniş bir kitleye ulaşmak, daha fazla insanın yaşamına dokunabilmektir.
Pazar günü yapılacak seçimlerde, CHP'nin güçlü bir çıkış yapmasını dilemek, partinin siyasi spektrumdaki konumunu pekiştirmenin ötesinde, Türkiye'nin demokratik geleceğine katkıda bulunmak anlamına gelir. Belediye başkanlarının etkin ve rahat bir şekilde çalışabilmelerini sağlayacak olan belediye meclislerinde çoğunluğun elde edilmesi, büyükşehir sayısının artırılması, İstanbul'un kalbinde yer alan Beykoz, Üsküdar, Silivri, Çatalca, Eyüp, Ümraniye, Sultanbeyli, Şile, hatta Fatih gibi ilçelerin kazanılması; bu vizyonun taşlarını yerine oturtacak adımlardır. 
Görülüyor ki; İstanbul seçimi sadece tek bir şehrin değil, Türkiye’nin seçimi olmuş durumda. İstanbul'un nüfus yoğunluğu, insan dokusu ve çeşitliliği göz önüne alındığında; İstanbul’a bakıp tüm ülkeyi görmek, İstanbul seçimleri üzerinden tüm Türkiye'nin nabzını tutmak mümkün.

Ancak yine de yerel seçimlerde İstanbul’a bu denli kitlenmek, bu tekil odaklanma hali, ne yazık ki, 81 ilimizin her birinin, her ilçenin kendi içinde barındırdığı değeri ve potansiyeli gölgelemekte. Erdoğan’ın İstanbul’a olan özel tutkusu ve İmamoğlu faktöründen dolayı tüm hesaplaşmaların İstanbul üzerinden görülmeye çalışılması bir yanıyla ülkenin geri kalanına yapılan büyük bir haksızlıktır. Ülkenin her bir ili ve her bir ilçesi, çağdaş, demokratik, laik, aydınlık ve liyakatten şaşmayan, yetkin, ehil, nitelikli, dürüst, namuslu, siyaset üzerinden zenginleşmeyi düşünmeyecek değerler tarafından yönetilmeyi hak ediyor. 
CHP, eğer parti içi hesaplaşmalar ve kaotik durumlar bertaraf edilerek, kendi içinde bütünleşmiş bir yapıyla ilerleyebilseydi ve bu şekilde, Bursa, Kayseri, Balıkesir, Manisa gibi şehirler, İstanbul’un yukarıda saydığımız ilçeleri ve Türkiye’deki diğer büyükşehirler, il ve ilçeler hak ettikleri yönetime kavuşabilseydi; işte o zaman ülke bayram yerine dönerdi. Bu şansımız azaltıldığı için üzgünüz, yer yer isyan ediyoruz.  
Ancak, bu süreçte belki de en büyük risk, elimizdeki büyükşehirleri, illeri ve ilçeleri kaybetmek olacak. Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olmak gibi, umutlarımızı ve kazanımlarımızı riske atarak, asıl değerlerimizi gözden kaçırmamızın bedeli ağır olabilir.
Üzüntümüz ve isyanımız eleştirilere dönüşüyor. Fakat ne yazık ki, eleştiriler bazen duvarlara çarpıyor. Çünkü parti içi iktidarı ülke iktidarıyla eş değer gören, egosu yüksek bireylerin hakim olduğu bir sağcı zihniyete meylediliyor. Kısa vadeli kazanımlar peşinde koşuluyor. Bu yaklaşım, ülkenin ve yaşamın geneline dair derin bir yanılgı içeriyor.
Ekrem İmamoğlu için zorlayıcı olasılıklar seçim sonucunu olumsuz etkileyebilir. AKP’nin, Yeniden Refah Partisi'nin İstanbul adayının geri çekilmesi için gösterdiği çaba dikkat çekici. Bu konu, bugüne kadar hala gündemde kalmaya devam ediyor. Gerçekleşmesi halinde İmamoğlu'nun seçim zaferi ciddi anlamda riske girecektir.
Buna ek olarak, Kürt oyları üzerinde etkili olabilecek bir durum, AKP'nin ikinci defa bir çözüm süreci başlatma ihtimaline dair verilen sinyaller… Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz etkinliğinde Leyla Zana’nın bu konuda yaptığı çıkış ve ardından Selahattin Demirtaş’tan gelen birtakım muğlak ifadeler, seçim sonrası “açılım” beklentisi, özellikle Kürt seçmenin oylarına, Imamoğlu aleyhine, etki edebileceğini gösteriyor.

Ancak burada kafa karıştıran bir durum var: Eğer bunlar gerçekten de beklenen ve mümkün olan senaryolar arasında idiyse, Erdoğan’ın İstanbul mitingi öncesinde neden bu önemli meseleler sonuca ulaştırılmadı? Bu nokta, üzerinde durulması gereken bir soru işareti oluşturuyor. Zaten Kürt seçmenin de şu an için kafası muhtemelen bir hayli karışık. Dolayısıyla oyları bölünecek gibi duruyor.

Son olarak Joe Biden'ın Erdoğan'ı Amerika'ya davet etmesi de, AKP'nin özellikle İstanbul'da yerel yönetim seçimlerinde başarı kazanmasını destekleyebilecek durumlar arasında gösterilebilir. Bu davet, uluslararası alanda bir onay niteliği taşıyarak, yerel seviyede seçim sonuçlarına (AKP açısından) olumlu yansıyabilir.

Tüm bunlara rağmen, son tahlilde koşullar yine de CHP açısından zafer için müsait bir zemin sunuyor. Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen mitingde, Erdoğan'ın kendi ağzından dökülen sözler de bu malumun ilanıydı aslında. Bir zamanlar 1.5 milyon insanı bir araya getirebilirken, şimdi bu sayının 600 binlere düştüğünü söylüyor Erdoğan. Hatta bazı uzmanlar, katılımcı sayısının 400 bini geçmediğini dile getiriyor. Bu durum, AKP ve Erdoğan'ın halk nezdindeki desteğinin azaldığı, artık halka umut veremediği fikrini destekliyor. Ekonomik kriz ve gelir adaletsizliği karşısında kitleler umutsuzluk ve çaresizlik içinde sığınacak bir liman arayışındalar. CHP’ye zafer için gerekli olan sadece, durumu lehine çevirecek iyi bir son vuruş…

CHP ile ilgili tüm eleştirilerimizde yanıldığımızı görmeyi arzularız, yanılarak partinin zaferini kutlamayı! Kucaklaşmaya ve arkadaşlarımızı coşkuyla alkışlamaya, birlik ve beraberlik içinde daha iyi bir geleceği inşa etmeye hazırız.

Umut ederiz ki Mart'ın sonu bahar olur ve bu bahar, her bir yaprağında yenilenme ve birliğin hikayesini fısıldayan bir dönemin müjdecisi olsun.


[email protected]
 


Haber Yorumları

  • Enver sümer30-03-2024 08:54

    31 mart yerel seçimleri ve CHPKılıçlaroğluna bir parantez açmak gerekirse adamlığını sorgulamak bana düşmez ama birkaç cümleyle özetlemek gerekirse çok iyi adam ama yetmiyor O bir parti başkanıydı diyanet vakfının başkanı değildi hele hele iktidarın en kötü zamanı enflasyon 3 rakamı bulmuşken ekonomi dibe çöktüğü dönemlerde Atatürkün partisinin başında tam şartlar oluşmuş iktidara yürümesi gerekirken kazanamayıp kaybediyorsa çok başarısız olduğundandır bende öyle düşünüyorum Bugüne gelirsek Chp bir başkan kurultayı yaşadı ve Özgür özeli seçtiler çok zeki üstelik söz ebesi olabilir fakat iktidara yürüyecek Chp'nin başkanı olarak görmüyorum sadece İmamoğlunun gölgesinde emanetçi başkan gibi duruyor bende öyle olması noktasında çok doğru olduğunu düşünüyorum Chp' nin başında İmamoğlu gibi yırtıcı tuttuğunu koparan yarışmacı bir başkan olmalıdır Seçime 1 gün kaldı İktidar hem devlet gücünü kullanıyor Erdoğan yetmedi bakanları yetmedi valiler kaymakamlar Bir tek İmamoğlu 7 duelle sandıkta kapışıyor Bütün bunları görmeyen veya sessiz kalan "ysk"yükek seçim kurulunda yazıklar olsun Hangi partiden olursa olsun insanlar bu haksızlıklara vicdan sahibi birazcık merhamet duygusu varsa inanıyorum İmamoğlunun yanında yer alacaklardır öylede olmalı İnşallah İmamoğlu kazanacaktır

  • KADİM Taşbilek29-03-2024 23:51

    CHP den Kılıçdaroğlu başkanlığında herkesin ağzında değişim rüzgarları ediyordu olumlu olumsuz bir değişim gerçekleşti fakat 31 Marta giderken Başta İzmir ve Antalya'da yanlış büyük şehir adaylarıyla damga vuruldu İzmir'de Tunç soyer gibi uzlasici bir başkan varken onun yerine Cemil Turgay göstermek İzmir'e bir kaç ilçeyi kayıp etmesine neden ola bilir bir diğer taraftan Irkçılık yapan Antalya büyükşehir belediye başkanı Muhittin böcek Dem partililere salon vermemesi bir tepki çekmişti bu tepkinin Muhittin böcek gin kayıp etme durumu ola bilir ayretten Hatay'da adayın arkasında durmayan bir genel merkez vardı bu güne kadar Kılıçdaroğlu nu suçlu bulanlar şimdide Kılıçdaroğlu nün sahalarda olmasını istiyor ülkenin ekonomik olarak zor durumda olduğu bu seçimde CHP nin güçlü çıkmasını arzu ediyorum yüreğine sağlık Sadık bey

  • KADİM Taşbilek29-03-2024 23:50

    CHP den Kılıçdaroğlu başkanlığında herkesin ağzında değişim rüzgarları ediyordu olumlu olumsuz bir değişim gerçekleşti fakat 31 Marta giderken Başta İzmir ve Antalya'da yanlış büyük şehir adaylarıyla damga vuruldu İzmir'de Tunç soyer gibi uzlasici bir başkan varken onun yerine Cemil Turgay göstermek İzmir'e bir kaç ilçeyi kayıp etmesine neden ola bilir bir diğer taraftan Irkçılık yapan Antalya büyükşehir belediye başkanı Muhittin böcek Dem partililere salon vermemesi bir tepki çekmişti bu tepkinin Muhittin böcek gin kayıp etme durumu ola bilir ayretten Hatay'da adayın arkasında durmayan bir genel merkez vardı bu güne kadar Kılıçdaroğlu nu suçlu bulanlar şimdide Kılıçdaroğlu nün sahalarda olmasını istiyor ülkenin ekonomik olarak zor durumda olduğu bu seçimde CHP nin güçlü çıkmasını arzu ediyorum yüreğine sağlık Sadık bey

  • KADİM Taşbilek29-03-2024 23:50

    CHP den Kılıçdaroğlu başkanlığında herkesin ağzında değişim rüzgarları ediyordu olumlu olumsuz bir değişim gerçekleşti fakat 31 Marta giderken Başta İzmir ve Antalya'da yanlış büyük şehir adaylarıyla damga vuruldu İzmir'de Tunç soyer gibi uzlasici bir başkan varken onun yerine Cemil Turgay göstermek İzmir'e bir kaç ilçeyi kayıp etmesine neden ola bilir bir diğer taraftan Irkçılık yapan Antalya büyükşehir belediye başkanı Muhittin böcek Dem partililere salon vermemesi bir tepki çekmişti bu tepkinin Muhittin böcek gin kayıp etme durumu ola bilir ayretten Hatay'da adayın arkasında durmayan bir genel merkez vardı bu güne kadar Kılıçdaroğlu nu suçlu bulanlar şimdide Kılıçdaroğlu nün sahalarda olmasını istiyor ülkenin ekonomik olarak zor durumda olduğu bu seçimde CHP nin güçlü çıkmasını arzu ediyorum yüreğine sağlık Sadık bey

  • Hüseyin yılmaz29-03-2024 18:23

    CHP kuruluşundan günümüze kadar pek çok kaliteli dürüst liderler tarafından yönetilmiştir Kemal Kılıçdaroğlu da bunların içinde göze net çarpan duruşuyla dürüstlüğüyle iş becerisi ile lider vasfı taşıyan çok Ender bulabileceğiniz bir insandı hem CHP'nin hem de ülkemizin çok kıymetli bir kazanımıydı özellikle 2019'daki yerel seçimlerdeki büyük şehirlerin kazanılmasında başarısı göz ardı edilebilecek türden değildi AKP hükümetinin halı altına süpürdüğü ne varsa büyük bir cesaretle halka anlatmış ve de göstermiştir bundan sonrası için de daha birçok güzel işlere imza atacakken kendi deyimiyle sırtından hançerlenerek maalesef saf dışı bırakıldı yerel seçimin arefesinde olmayacak bir şey di siyasetin zenginleşme aracı olarak kullanıldığı ülkemizde Kılıçdaroğlu gibi dürüst bir insanın varlığı çok gelmişti bizlere oysa cemaatlerin kucağından kalkmayan, siyasi hayatında eşi benzeri görülmemiş servetler kazanan, yolsuzlukta Nirvana yapmış insanlar hala koltuklarında otururken bir tek Kılıçdaroğlu'na faturanın kesilmiş olması anlayabileceğimiz bir şey değil bu çok net hatanın bedelini kazanılmış belediyelerin kaybedilmesi ile sonuçlanmamasını ümit ediyorum özellikle Ankara İstanbul gibi Türkiye'nin en prestijli şehirlerinin belediyeleri kaybedilmesi durumunda doğuracağı sorunların hayali bile ürkütücü bu belediyelerin ne kadar önemli olduğunu ispatı ise başta cumhurbaşkanı olmak üzere bütün AK parti hükümetinin adeta seferberlik ilan etmesinden anlayabilirsiniz

  • Zeynep29-03-2024 16:27

    Emeğinize sağlık Sadık bey

  • Fatih29-03-2024 15:57

    SADIK BEY okadar güzel anlatmışsınızki vede kaleme almışsınızki fevkalede bir şekildeElinize saglık

  • Hüseyin kabak29-03-2024 11:52

    Değişimin bence yerel seçim sonrası olması gerekirdi ama oldu artık tek vücut tek yürek olmamız gerekir cumhuriyetimiz kurulduktan sonra 48 adet fabrika kuruldu hiç biri yok paraları oda yok o kadar deprem parası 15 temmuz da toplanan paralar gene 1999 dan beri deprem vergileri ortada yok nice nicelerini sayabilirim emekliyim yerlerde sürünüyor öğrencimiz zati okuyamıyor saglık kötü rendevu alamıyor abim 2025 e rendevu almış ama bi yakın dost aynı güne aldı ve aourt damarı patlamak üzereyim peki torpil olmasaydı abim 3 aydır ölmüştü parti içi kavgalar çekişmeler zarar veriyor umarım pazara kadar akılları başlarına gelir .saygılarımla

  • Hüseyin kabak29-03-2024 11:52

    Değişimin bence yerel seçim sonrası olması gerekirdi ama oldu artık tek vücut tek yürek olmamız gerekir cumhuriyetimiz kurulduktan sonra 48 adet fabrika kuruldu hiç biri yok paraları oda yok o kadar deprem parası 15 temmuz da toplanan paralar gene 1999 dan beri deprem vergileri ortada yok nice nicelerini sayabilirim emekliyim yerlerde sürünüyor öğrencimiz zati okuyamıyor saglık kötü rendevu alamıyor abim 2025 e rendevu almış ama bi yakın dost aynı güne aldı ve aourt damarı patlamak üzereyim peki torpil olmasaydı abim 3 aydır ölmüştü parti içi kavgalar çekişmeler zarar veriyor umarım pazara kadar akılları başlarına gelir .saygılarımla

  • Serdar29-03-2024 08:43

    Ülkeyi karanlık ellere bırakmamak için parti içi çekişmeleri bir kenara bırakıp tek bir vücut olup Ülkeyi ayağa kaldırmalıyız.ülke içi gündemleri ön plana alıp yazılarınızla geleceği aydınlattığınız için teşekkürler..

  • MÜSLÜM28-03-2024 22:33

    Sadık abi kalemine sağlık muhalefet seçmenleri 2023 seçimlerinde çok umutluydu kaybetmeyi beklemiyordu seçim kaybedilince ilk iş adayı suçlamak oldu belki kılıçdaroğlunun hataları vardı ama tek cezayı çeken o oldu diğer siyasetçiler koltuğunda oturmaya devam ediyor.Belediye seçimleri de cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli kavga edip ayrışmak yerine omuz omuza verip beraber kazanmaya odaklanmalılar

  • Timur yılmaz28-03-2024 17:35

    George orwell,ın sizi önce bir tas corbaya muhtac edecekler, sonra bir tas corba verip oyunuzu isteyecekler dediği zamandayız. Bakir siyaset, kısır döngü...

  • Erdoğan28-03-2024 15:12

    Velefki oldu Aslında tüm mesele köy ensütülerinin kapatılmasıyla başlayan süreç halen devam ediyor oysaki eğitim seviyesi ve alım gücünün düşmesiyle geri kalmış beyinleri yönetmek daha kolay olacaktır iktidarda olanlar için önemli olan dik durmaktır siyasette bir yerlere evrilirseniz çabuk kırılıp parçalanırsınız mesele İzmir örneği gibi bir çok örnek var seçimi gerçek anlamda kazanacak adaylarla alakalı davalar açmak sanki kazanılırsa belediyelikler düşer algısı şu an politika tam algı sistemiyle yönetiliyor neyi anlayamıyoruz azınlıkmıyız tabiki hayır sorun örgütlenememek ve o örgüte saip çıkamamak SHP döneminde tamda bu noktada karşımıza çıktı dış çevrelerde korumaya aldığımız kendi tabanımızı dışladığımız zaman ister istemez çöküşler başlayacaktır Küresel kapitalizm ve devletin dönüşümü yürütme ve yasama yada yasa yapıcılar süreç içerisinde herkes sus pus olmuşlar Sizin gibi cesur kalemlere teşekürler bizleride cesaretlendirip burda düşüncelerimizi açıklama imkanı verdiğiniz için teşekkürler

  • Engin28-03-2024 10:44

    Sadık beyin eline kalemine sağlık ; yürekten katılmakla birlikte sadece Kılıçtaroğlu konusunda senin kadar ılımlı yaklaşamıyor düşünemiyorum . Kışıçtaroğlu 'nun iktidarı başımıza musallat edecek imzayı atan Baykal gibi yatacak yeri olmadığına inanıyorum. Baharın gelmemesinin nedeninin kendisinin koltuk sevdasının olduğunu daha kaç kez görmesi gerekiyordu yazıklar olsun. Hala da akıllanmamış feyzalmamış hala da prtisinin başarısını istede bu dönemde bir destek açıklaması yapmasını beklerdim ama herkes kendisine yakışanı yapıyor.

  • Engin28-03-2024 10:44

    Sadık beyin eline kalemine sağlık ; yürekten katılmakla birlikte sadece Kılıçtaroğlu konusunda senin kadar ılımlı yaklaşamıyor düşünemiyorum . Kılıçtaroğlu 'nun iktidarı başımıza musallat edecek imzayı atan Baykal gibi yatacak yeri olmadığına inanıyorum. Baharın gelmemesinin nedeninin kendisinin koltuk sevdasının olduğunu daha kaç kez görmesi gerekiyordu yazıklar olsun. Hala da akıllanmamış feyzalmamış hala da prtisinin başarısını istede bu dönemde bir destek açıklaması yapmasını beklerdim ama herkes kendisine yakışanı yapıyor.

  • Yücel28-03-2024 10:20

    1 nisana az kaldı.

Yorum Yazın