3. doz aşı kimler olabilir?

3. doz aşı hakkında merak edilenler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
3. doz aşı hakkında merak edilenler
Abone ol
Bakan Fahrettin Koca, Covid aşılarında hatırlatma dozu için belirlenen sürenin altı aydan üç aya indirildiğini açıkladı. 3. doz aşı ne zaman yapılacak?

3. doz aşının uygulanacağı tarih ve zorunluluk durumu, Sağlık Bakanlığı'nın aşılama takvimini güncellemesi sonrası vatandaşların odaklandığı konulardan oldu.

İşte, BioNTech 3. doz aşı ve konuyla ilgili detaylar...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid aşılarında hatırlatma dozu için belirlenen sürenin altı aydan üç aya indirildiğini açıkladı.

Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yapan Koca, yayılmakta olan Omicron varyantının daha kolay bulaştığını ve bundan korunmak için hatırlatma dozlarını daha erkene çektiklerini söyledi.

İsteyen Pfizer/BioNTech, isteyen de Sinovac aşısı yaptırabilecek.

Omicron varyantına karşı iki doz Pfizer aşısının etkinliği, ilk belirlemelere göre yüzde 30 ile 40 arasında.

Bu, koronavirüsün ilk versiyonundaki yüzde 90'ın üzerindeki etkinlik oranından çok düşük.

Fakat bilim insanları üçüncü doz aşılama ile bu oranın yüzde 70 civarına çekilebileceğini aktarıyor.

BioNTech kurucularından Uğur Şahin de ülkelere ikinci dozdan üç ay sonra hatırlatma dozu yapmalarını tavsiye etti.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, bazı yoksul ülkelerde nüfusun büyük bir bölümü henüz tek doz aşı yaptıramamışken gelişmiş ülkelerde üçüncü doz aşılamaya başlanmasının yanlış bir öncelik olduğunu duyurdu.

Bakan Koca ise açıklamasında Avrupa'da yaşananlara bakıldığında Omicron varyantının yakın gelecekte Türkiye'de baskın varyant haline gelebileceğini söyledi.

3. doz aşı ne zaman yapılacak, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. İsrail, İngiltere, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve daha birçok ülkede üçüncü doz BioNTech aşı hakkı tanınmasının ardından Sağlık Bakanlığı da Türkiye'de hatırlatma dozu olunmasına karar verdi. 

Ülkemizde de 3 Kasım’da risk gruplarına hatırlama dozu hakkı tanımlandı. Öte yandan, e Nabız, MHRS ve Alo 182 hattı üzerinden randevu alınarak sırası gelenler aşılarını olabilecekler.

3. Doz aşı kimler olabilir?

Ülkemizde de 3 Kasım’da risk gruplarına hatırlama dozu hakkı tanımlandı. Önce 60 yaş üzeri vatandaşlar, 18-60 yaş arası kronik hastalığı olanlar ve başta sağlık çalışanları olmak üzere riskli mesleklerle çalışanlara tanımlanan üçüncü hatırlatma dozu hakkı, 10 Kasım’da ise 2 doz BioNTech aşısı olup 6 ayı dolan 18 yaş üzeri herkese açıldı.

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklaması şöyle:

"18 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılamasının başlatılmasına karar verilmiştir. mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir."

Aşı randevu nasıl alınır?

Vatandaşlar "mhrs.gov.tr" ve "enabiz.gov.tr" siteleri ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabiz mobil uygulamaları üzerinden randevularını oluşturabiliyor.

Vatandaşlar, öncelikli grupta olup olmadığını, aralarında boşluk olacak şekilde "AŞI", "T.C. kimlik numarası" ve "T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi"ni yazarak 2023'e kısa mesaj (SMS) göndererek sorgulayabiliyor.

Kişi, aşı yapılacak öncelikli grupta bulunuyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendiriliyor. Uygulamayla seçilen sağlık kuruluşundan tarih ve saat belirtilerek randevu alınabiliyor. Randevu bilgisi SMS ile kişinin telefonuna gönderiliyor.

Kovid-19 aşısı olacak vatandaşlar, mobil uygulama veya internetin yanı sıra MHRS Alo 182 hattını arayarak da aşı randevularını alabiliyor.

Vatandaşlar, kendilerine en yakın aile hekimlikleri ile tüm kamu, özel ve üniversite hastaneleri için randevularını oluşturabiliyor.


Yorum Yazın