210 gazeteciden Yargıtay’a Can Atalay çağrısı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
210 gazeteciden Yargıtay’a Can Atalay çağrısı!
Abone ol
Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası tutuklusu Can Atalay’ın mazbatasını alması ve TBMM’ye kaydının yapılmasına rağmen cezaevinde tutulmasına itiraz eden 210 basın emekçisi, yayımladıkları ortak davet metni ile Yargıtay’ı Anayasa’ya uymaya davet etti.

14 Mayıs’ta yapılan milletvekilliği genel seçimlerinin ardından TBMM’nin 28. Dönemi’nde görev alacak isimler Genel Kurul’da yemin ederek görevine başlarken, TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Atalay ise cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.

Atalay’ın hukuksuz ve keyfi bir şekilde cezaevinde tutulmasına karşı 210 basın emekçisi ortak bir açıklama yayımladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş’un da imzacıları arasında yer aldığı metinde, basın emekçilerinin halkın haber alma özgürlüğü kadar, halkın seçme ve seçilme hakkı ile temsiliyet hakkına da sahip çıktığı kaydedildi.

Açıklamanın tam metni ve imzacıların listesi ise şu şekilde:

”14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Milletvekilliği Genel Seçimi’nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. döneminde görev alacak isimler Meclis Genel Kurulu’nda yemin ederek görevine başlarken, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay ise cezaevinden keyfi bir şekilde tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu. Avukatları aracılığıyla milletvekili mazbatasını alan, TBMM’de milletvekili olarak kaydı yapılan Atalay’ın tahliye edilmesi için Yargıtay’a müracaat yapıldı ancak Atalay, keyfi ve hukuksuz şekilde hala cezaevinde tutuluyor.

Anayasa’nın 83. Maddesi açıktır:

“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.”

Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü keyfi şekilde uygulamamaktadır. Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, Hatay halkının iradesinin gasbedilmesidir. Anayasa’ya aykırı olan bu durumda, kişi hürriyeti ve güvenliği engellenmekte olup, aynı zamanda da seçmenlerin temsil edilme hakları ihlal edilmektedir.

Bu keyfi hukuksuzluk, gazetecilere yönelik her türlü engelleme, baskı, şiddet ve tutuklamada da kendini yeniden tekrar göstermektedir. Anayasa’yla güvence altına alınan hakların hukuksuz şekilde engellenmesi ve ihlal edilmesi, aynı zamanda basın özgürlüğü için de bir tehdit oluşturmaktadır. Basın emekçileri olarak, hukuksuzluğa bir bütün olarak karşı çıkıyor; halkın haber alma özgürlüğü kadar, seçme ve seçilme hakkı ile temsiliyet hakkına da sahip çıkıyoruz.

Seçilmiş bir milletvekili olarak Can Atalay’ın yasama faaliyetlerine katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkının gözetilerek Anayasa’nın açık hükmünün derhal yerine getirilmesini bekliyoruz.”

İmzacılar

Abdulkadir Polat Adnan Bilen Ahmet Hilmi Hacaloğlu Akın Art Alev Olgay Ali Çadırcı Ali Demir Ali Duran Topuz Ali Kemal Erdem Ali Taş Anıl Boduç Asuman Yaşar Atakan Sönmez Attila Aşut Ayşenur Önal Bahadır Özgür Banu Tuna Baransel Ağca Barış Pehlivan Barış Terkoğlu Barış Yarkadaş Batuhan Avakado Batuhan Batan Batuhan Yavuz Bereket Kar Berivan Altan Berivan Kaya Bilge Seçkin Çetinkaya Burçin Antep Büşra Ağaç Can Bedros Çapar Can Dündar Canan Coşkun Canboray Soykan Cansel Erten Kurt Ceren İskit Cevher Zengin Ceylan Sağlam Cihan Güner Cihan Mert Çağatan Akyol Çağrı Sarı Çetin Yılmaz Denizcan Abay Derya Doğan Derya Okatan Dilan Güneş Baskan Dilara Özden Dilek Dindar Dilek Sarıgül Dilek Şen Diren Çelik Diren Keser Dürdane Kırçuval Ece Erisev Edanur Tanış Edibe Leyla Vural Ege Çokcoşkun Elif Akgül Elif Bayburt Elif Çetiner Elif Ilgaz Emin Çapa Emin Mert Odabaş Emre Orman Emrullah Acar Erdoğan Alayumat Eren Dağıstanlı Eren Güvendik Erol Önderoğlu Ersan Kınık Ersin Yegane Ertürk Yılmaz Esin Türken Esra Soybir Eylem Nazlıer Faruk Eren Fatih Ertürk Fatih Saygın Fatma Yörür Fatoş Erdoğan Fazıl Alp Akiş Ferhan Sivri Avcı Fırat Fıstık Fikri Cinokur Filiz Gazi Furkan Kayacık Gamze Altunay Gamze Elvan Gamzegül Kızılcık Aykanat Gökay Başcan Gökhan Biçici Gökhan Durmuş Gözde Demirbilek Gözde Meydan Gül Kesmen Gürhan Ertür Güven Gök Hadika Beliz Hakkı Özdal Hasan Hınıslı Hasari Serhat Çelik Hayri Demir Hayri Tunç Hikmet Adal Hikmet Durgun Hüseyin Naval Ismahan Simge Sarı Işın Eliçin İdris Özyol İrfan Değirmenci İsmail Cengiz Mumcu İzel Sezer Kemal Avcı Kemal Bozkurt Kerim Eren M. İrem Afşin Maaz İbrahimoğlu Mahir Baş Mahmut Altıntaş Mahmut Gündüz Mehmet Emin Dağlı Mehmet Fırat Özgür Mehmet Kızmaz Mehmet Şafak Sarı Melike Çapan Meltem Akyol Meriç Şenyüz Mert Can Bükülmez Mert Cengiz Mert Eskisındı Meryem Yıldırım Mısra Gedik Murat Ağırel Murat Büyükyılmaz Murat İnceoğlu Murat Kaspar Murat Sercan Subaşı Musa Özuğurlu Mustafa Hoş Mustafa Kara Mustafa Tekin Mustafa Ünlü Nazan Özcan Nazım Alpman Nazire Gülenay Nurcan Etik Nurcan Gökdemir Nurullah Emektar Nüket Gelegen Oğuz Bakır Okan Durur Onur Dalar Onur Öncü Onur Özgen Onur Şahin Osman Çaklı Osman Köse Ozan Demiriz Ozan Gündoğdu Ozan Mercan Örsan Karasakal Özge Bozkurt Özge Budak Özge Uyanık Özgür Deniz Kaya Özgür Söylemez Özlem Gürses Özlem Kara Pakrat Estukyan Pınar Gayıp Rahmi Yıldırım Ruken Tuncel Sadık Karakuloğlu Saim Tokaçoğlu Sait Sırdaş Saliha Yayla Selvi Sarıtaç Semih Gümüş Seran Vreskala Sercan C. Güler Seren Sabuncu Seyhan Avşar Sıla Arabacıoğlu Sibel Yıldırım Sinan Tartanoğlu Sinem Siklon Soner Bahadır Sultan Eylem Keleş Şirin Payzın Timur Soykan Tolga Balcı Tugay Candan Tuğçe Yılmaz Tuğrul Eryılmaz Tuncer Kalaycı Turgut Dedeoğlu Umur Talu Umut Taştan Umut Yıldız Ümit Kartal Ünsal Ünlü Vecih Cuzdan Vural Nasuhbeyoğlu Yadigar Aygün Yakup Telci Yeşer Sarıyıldız Yıldız Tar Yusuf Belek Zübeyde Sarı


Yorum Yazın