Erdoğan, Deprem Şurası'nda açıkladı

2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edilecek
Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Şurası'nda yaptığı açıklamada, "Artık ülkemizin 81 vilayetinin tamamını deprem bölgesi olarak kabul ederek çalışmamız gerekiyor" dedi. "Orta Vadeli Planda da önceliği deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına verdik" diyen Erdoğan, 2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Şuramızın ülkemiz ve milletimiz ve deprem geçiren şehirlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Komisyonlarda ortaya çıkacak raporların kentsel dönüşüm çalışmalarımıza ışık tutacağına inanıyorum. Deprem yasası için de yararlanacağız. Amacımız insanlarımızı ve şehirlerimizi tehdit eden deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşümü en sağlıklı ve hızlı şekilde yürütecek hukuki alt yapıyı hazırlamaktır.

'Artık ülkemizin 81 vilayetinin tamamını deprem bölgesi olarak kabul ederek çalışmamız gerekiyor'

Yargının sürece zorlaştırıcı değil kolaylaıtırıcı olarak dahil olacağına inanıyorum. Küçük hesaplarla geciktirilen her kentsel dönüşüm projesi, enkaza dönen binalar, yıkılan umutlar olarak karşımıza çıkacağını unutmamalıyız. Bilim insanlarımızın dile getirdiği bir gerçeği hatırlatmakta fayda görüyorum. Ülkemizin deprem haritasında belirli fay hatları var. Son dönemde bu haritalara göre sarsıntı yaşanmaması gereken yerlerde deprem meydana geldi. Artık ülkemizin 81 vilayetinin tamamını deprem bölgesi olarak kabul ederek çalışmamız gerekiyor.

'Önümüzdeki aylarda inşası tamamlanan konutları hak sahiplerine teslim ederek yeni bir safhaya geçeceğiz'

Can kaybımızın 50 binin üzerinde olduğu 6 Şubat depremlerinin bilançosunu hatırlamak bile karşı karşıya olduğumuz facianın boyutlarını göstermeye yeterlidir. 850 bin konut kullanılamaz hale gelmiştir. İfade ettiğimiz rakamlar Avrupa'daki toplam konut miktarından fazladır. Biz adeta orta büyüklükte bir ülkeyi yeniden inşa etmek ile karşı karşıya kaldık. 200 bin konutun inşasına başladık. Yerinde dönüşüm projeleri tüm aşamaları ile bakanlığımızın sıkı denetimi altında yürütülecektir. Hazırlanan rezerv alanlarda yeni temeller atmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki aylarda inşası tamamlanan konutları hak sahiplerine teslim ederek yeni bir safhaya geçeceğiz.

Rekor sıcakların yaşandığı bir yıl geçirdiğimiz için konteynerlarımızın 160 bine yakınına klima da taktık. 580 bin vatandaşımız barınıyor. Destek, taşınma, vefat, enkaz ve yıkım gibi başlıklar altında depremzedelerimize 82 milyar lira mali yardımda bulunduk. Bu yardımların yarısını gelen bağışlardan yarısını ise hazineden karşıladık.

'2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edeceğiz'

Orta Vadeli Planda da önceliği deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına verdik. 2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edeceğiz. Yeni yuvalarına kavuşana kadar vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Dünyanın hiçbir yerinde bu derece hızlı kapsamlı bir faaliyet yürütülmediğine inanıyorum. Allah devletimize zeval vermesin.


Yorum Yazın