2022'de 200'den fazla gezegen keşfedildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
2022'de 200'den fazla gezegen keşfedildi
Abone ol
2022'de keşfedilen yeni gezegen ve ötegezegenlerin sayısı zaten yeterince etkileyici olsa da, geride kalan yılda uzay hakkında çok daha fazlasını da öğrenme imkanı bulduk.

Geçtiğimiz yılın astronomlar için harika bir yıl olduğu rahatlıkla söylenebilir. James Webb'den ilk görüntüleri almanın yanı sıra uzay teleskobu, bu yılki altı aylık çalışması sırasında 2022'nin en iyi uzay görüntülerinden bazılarını yakalamayı da başardı. Ayrıca, gökbilimciler 2022'de 200'den fazla yeni gezegen keşfettiler ve bilinen toplam dış gezegen sayısı 5.000'in üzerine çıktı.

Dünya gibi başka bir dünya bulma arayışı onlarca yıldır devam ediyor ve gezegenleri keşfetmek için kullandığımız teknoloji ve teknikler de bu süre boyunca gelişmeye devam etti. 2021'in sonunda James Webb uzay teleskobunun fırlatılmasıyla, gökbilimciler nihayet daha fazla ötegezegen keşfetme arayışlarında büyük bir adım attılar.

Sonuç olarak, keşfettiğimiz toplam dış gezegen sayısı 5.235'e yükseldi ve yalnızca 2022'de 200 yeni gezegen keşfedildi. Bu gezegenlerin çoğu, Şili'deki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Düzeni, James Webb teleskobu ve daha fazlası gibi çeşitli uzay keşif görevleri kullanılarak bulundu.

Sadece yüzde 4'ü kayalık

Daha da ilginç bir şekilde, bu 200 yeni gezegenden ve doğruladığımız diğer yaklaşık 5.000 ötegezegenden yalnızca yaklaşık yüzde dördünün Dünya ve Mars gibi kayalık dünyalar olduğuna inanılıyor. Geri kalanlar, Jüpiter gibi gaz devlerine ve mevcut teknolojimizle insan keşfi için uygun olmayan diğer gezegen türlerine daha çok benziyor.

2022'de keşfedilen yeni gezegenlerin listesi büyümeye devam ederken, muhtemelen bizimkinden daha büyük kayalık dünyalar olan kendi süper Dünya dizisini ve eğlenceli bir şekilde mini Neptünler olarak adlandıran, Güneş Sistemimizdeki Neptün'ünün daha küçük benzerlerini de içeriyor.

Astronomlar, bu yıl yapılan keşiflerde, su dünyaları olduğuna inanılan iki gezegenin yanı sıra yıldızına doğru dönen bir dış gezegene de dikkat çektiler. 2022'de çok sayıda yeni gezegen keşfetmenin yanı sıra, daha önce bulduğumuz dış gezegenler hakkında da daha fazla şey öğrenildi.

Örneğin, astronomlar, iki yıl önce keşfedilen GJ 1252b gibi gezegenlere daha yakından baktılar ve bu, uzaylı yaşamı aramayı kolaylaştırabilir. Bu yıl bulunan diğer yeni ötegezegenler de gezegen oluşumu hakkında bildiğimiz her şeyi değiştirebilir.

James Webb uzay teleskobu şu anda çalışmaya devam ediyor ve önümüzdeki yıl boyunca çalışmalarını sürdürürken, 2023'te keşfedilen yeni gezegen sayısının bu yıl oluşturulan listeyi daha da büyük bir hızla arttırması mümkün görülüyor.


Yorum Yazın