14 Mart Tıp Bayramı nedir? Tıp Bayramı tarihçesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
14 Mart Tıp Bayramı nedir? Tıp Bayramı tarihçesi
Abone ol
Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanları anma ve kutlama günüdür. Peki, 2022 Tıp Bayramı nedir?

14 Mart Tıp Bayramı için geri sayım başladı Tıp Bayramı ne zaman, 14 Mart Tıp Bayramı hangi gün kutlanacak ve Tıp Bayramı tarihi nedir, neden kutlanır soruları merak edildi.

TIP BAYRAMI NEDİR?

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

TIP BAYRAMI NE ZAMAN 2022?

"Tıphane-i Amire" ve "Cerrahhane-i Amire" adlı tıp okullarının açılış tarihi olan 14 Mart 1827, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Tıp Bayramı ilk kez, Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919'da kutlandı. Günümüzde de 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. 2022 Tıp Bayramı ise, 14 Mart Pazartesi gününe denk geliyor.

TIP BAYRAMI TARİHÇESİ

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.


“Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.”

Atatürk’ün en çok bilinen sözlerindendir. Peki, Atatürk bu sözü neden ve nasıl söylemiştir? Bunun dışında Türk hekimleri ile ilgili görüşleri nelerdir? Doktorlar ile olan ilişkisi sadece bu sözden mi ibarettir?

Öncelikle söylemek gerekir ki, Atatürk tıbba da, sağlığa da her zaman önem veren bir lider olmuştur. Bunun birincil örneği, TBMM’nin açılışı sonrası oluşturulan kabinede, tarihimizde ilk defa Sağlık Bakanlığı’na yer vermesidir. 

Ayrıca Atatürk’ün ailesinde de doktor vardır. Ali Rıza Bey’in kız kardeşi Nimeti Hanım’ın torunları Dr. Vefik Vassaf ve Dr. Ethem Vassaf’tır.  Vefik Vassıf Akkan, henüz tıbbiye öğrencisiyken hem Balkan Savaşı’na hem de I. Dünya Savaşı’na katılmıştır. 

Atatürk’ün hayatında ise onlarca doktor yer almıştır.

En iyi dostlukları kurduğu, cephede omuz omuza savaştığı, mecliste yan yana çalıştığı, devrimlerini gerçekleştirirken birlikte yürüdüğü ve en sonunda kendisini emanet ettiği Türk hekimleri ile yolu, yaşamı boyunca sürekli kesişmiştir.

 


Yorum Yazın