Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Kaldırım, Ahiler, Göktepe, Aktaş, Çandır ve Gülçayır köylerindeki yaklaşık 50 öğrenciyi, Menzil tarikatının merkezi olduğu ve tarikatın önde gelen isimlerinin yaşadığı iddia edilen Buhara köyündeki okula göndermeleri için baskı yaptığı ileri sürüldü.
2019 yılında benzer bir girişim, velilerin direnişi sonrası durdurulmuştu. Ancak aradan 6 yıl geçmesine rağmen Buhara dayatmasının yeniden gündeme gelmesi, bölgede tepkiyle karşılandı. Öğrenci velileri, mevcut okullarından ve eğitimden memnun olduklarını, çocuklarını kesinlikle Buhara’daki okula göndermeyeceklerini belirtti.
Kaldırım köyünden Suat Bozkurtlu, “6 yıl önce de aynı baskıyla karşılaştık, direndik. Yine direneceğiz. Biz okulumuzdan memnunuz, Buhara’yı istemiyoruz” dedi. Ahiler Muhtarı Mutlu Turan ise, “Gerekirse çocuklarımızı sırtımızda taşırız ama oraya göndermeyiz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Ertuğrul Köyü Muhtarı Ender Akbay, öğrencilerin Buhara’ya yönlendirilmesi halinde mevcut okullarının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. CHP’li Utku Çakırözer de velilerle bir araya gelerek “Evlatlarımızın huzuruna dokunmayın” çağrısında bulundu.