İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,0754 %0.17
51,2133 %0.04
7.301,96 % 1,68
68.279,34 %-4.027
Muhalif. GÜNDEM Umut hakkı tartışması: Öcalan için İmralı formülü gündemde

Umut hakkı tartışması: Öcalan için İmralı formülü gündemde

Meclis’te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun taslak raporunda “umut hakkı”na doğrudan yer verilmezken, Abdullah Öcalan’ın tahliye edilse bile İmralı’da kalması seçeneği kulislerde öne çıktı.

Okunma Süresi: 2 dk

TBMM’de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, çalışmalarını tamamlayarak 68 sayfalık ortak raporunu hazırladı. Bugün oylanması beklenen raporda kamuoyunda yoğun biçimde tartışılan “umut hakkı” kavramı açık şekilde yer almadı. Ancak infaz süreleri konusunda ceza hukukunun evrensel ilkelerine atıf yapıldı.

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, Abdullah Öcalan’ın olası tahliyesi halinde bir büyükşehirde yaşamasının güvenlik ve ziyaretçi trafiği açısından sorun oluşturabileceği değerlendiriliyor. Bu nedenle, tahliye edilse dahi İmralı’daki bir evde kalması, ziyaretçilerin koster seferleriyle adaya ulaştırılması ve internet üzerinden sınırlı iletişim kurabilmesi gibi düzenlemeler gündeme gelebilir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, umut hakkının yürürlüğe girmesi halinde ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerinin tahliyelerinin belirli sürelerle sınırlandırılacağını söyledi. Buna göre, cezaevinde 25 yılını dolduran hükümlüler için bir kurul incelemesi sonrası denetimli serbestlik imkânı doğabilecek. Öcalan’ın da 1999’dan bu yana yaklaşık 27 yıldır cezaevinde olduğu hatırlatılıyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise Meclis grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde tüm siyasi partilerin katılacağı bir liderler zirvesi çağrısında bulundu. Bakırhan, Öcalan’ın statüsü ve çalışma koşullarının fiilî uygulamalarla değil, yasal bir düzenlemeyle güvence altına alınması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız