İstanbul
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
46,2874 %0.15
53,6017 %-0.16
6.277,08 % 0,31
63.794,00 %0.463
Muhalif. GÜNDEM Provokatif eylemin ardından yeni karar: Ayasofya'da bayrak açan turistler serbest bırakıldı

Provokatif eylemin ardından yeni karar: Ayasofya'da bayrak açan turistler serbest bırakıldı

İstanbul'un tarihi simgelerinden Ayasofya Camisi'nde Bizans bayrağı açarak provokatif eylemde bulunan iki Yunan turist hakkında yeni bir hukuki karar verildi. Olayın ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen ve haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan turistler, iki aylık tutukluluk sürelerinin ardından tahliye edildi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Yunanistan'dan İstanbul'a gelen beş kişilik bir turist kafilesi, ziyaret amacıyla gittikleri Ayasofya Camisi'nde diplomatik ve hukuki krize yol açan bir eyleme imza atmıştı. Kontrollü kapılardan geçerek içeri giren gruptan iki kişi, caminin üst katında yer alan ve ziyaretçilere açık olan bölümde provokatif bir pankart açtı. NTV'nin haberine göre, söz konusu eylemi gerçekleştiren 35 yaşındaki Mazis Michael ve 42 yaşındaki Kostantina Mazi hakkında yürütülen yargılama sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Cezaevinde iki ay tutuklu kalan iki Yunan turist, mahkeme kararıyla tahliye edildi.

Güvenlik güçleri anında müdahale etti

Olay günü caminin üst katında ceplerinden çift başlı kartal figürlü Bizans bayrağını çıkaran turistler, sırayla birbirlerinin fotoğrafını çekmeye başladı. Eylemin fotoğraflandığından emin olduktan sonra bayrağı yanındaki arkadaşına devreden turistlere, durumun fark edilmesi üzerine Ayasofya'da görevli güvenlik güçleri anında müdahale etti. Yapılan incelemelerde, el konulan bayrağın üzerinde "Ya Ortodoks ol ya da öl" şeklinde radikal ifadelerin yazılı olduğu belirlendi. Gözaltına alınan iki turist, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, iki turist hakkında "halkın bir kesimini aşağılama" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Yargılama sürecine dayanak oluşturan iddianamede, Ayasofya Camisi'nin Türk tarihinin, milli egemenliğin ve küresel kültür mirasının en önemli sembollerinden biri olduğu özenle vurgulandı. Sanıkların kutsal bir mekanda bu bayrağı açarak toplumun dini ve milli değerlerini açıkça aşağılamayı hedefledikleri öne sürüldü. İki ay boyunca tutuklu olarak yargılanan Michael ve Mazi, son mahkeme kararıyla birlikte serbest bırakıldı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız