İstanbul
Açık
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,2795 %0.22
50,5902 %-0.78
7.136,03 % -0,98
70.685,74 %-1.556
Muhalif. GÜNDEM İstanbul Sözleşmesi'nin feshi: CHP Danıştay'a gidiyor

İstanbul Sözleşmesi'nin feshi: CHP Danıştay'a gidiyor

Olağanüstü toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi'nde (PM) İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilmesinin yok hükmünde olduğu belirtildi. CHP, fesih işleminin iptali için Danıştay'a başvurma kararı aldı.

KAYNAK: ANKA
Okunma Süresi: 2 dk

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi’ni (PM) olağanüstü toplantıya çağırdı. Genel Merkezde yüz yüze yapılan toplantılarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin feshedilmesi ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesi ele alındı.

Toplantılarda Türkiye’nin ilk kez insan hakları ile ilgili bir sözleşmeden çekildiği ve Anayasa’nın 90. maddesine göre bir sözleşmenin ancak kanunla kaldırılabileceği, TBMM devre dışı bırakıldığı için kararın “yok hükmünde” olduğu belirtildi. Kemal Kılıçdaroğlunun toplantılarda sözleşmedeki maddelerin önemine vurgu yaparak, “Uluslararası anlaşmaların bir tanesini feshetmek, diğer uluslararası anlaşmaları da aynı yöntemle feshedebileceği anlamına geliyor. Bu Türkiye açısından çok sıkıntılı bir durumdur" tespiti yaptığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun "Recep Tayyip Erdoğan, milli güvenlik sorudur” ve “Bundan sonra Türkiye’de herhangi bir kadın ve kız çocuğu şiddet, taciz ve tecavüze uğrarsa Cumhurbaşkanı bundan tek başına sorumludur” değerlendirmesi yaptığı belirtildi.

Toplantılar sonucunda İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı Danıştay’a başvurulması kararı çıktı. Yapılacak başvuruda, kadın örgütleri ve 42 milyon kadının bu davaya taraf olması için çağrı yapılacak.

Kılıçdaroğlu'nun toplantıda Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesine ilişkin de “Türkiye yönetilemiyor. Bu savrulduklarının göstergesi. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir an önce, erken seçimle, yönetimden uzaklaşması gerekiyor” yorumunu yaptığı öğrenildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız