İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,5944 %0.29
51,5326 %-0.15
6.705,98 % 0,29
66.868,40 %-0.069
Muhalif. GÜNDEM HDP yazılı ittifak yoksa her ilde kendi adayıyla çıkacak

HDP yazılı ittifak yoksa her ilde kendi adayıyla çıkacak

Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanı adayı göstermeyerek dolaylı olarak Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen, TBMM seçimlerinde 100 milletvekili hedefleyen ancak 61 sandalyede kalan HDP, başarısız olarak kabul edilen seçim sonuçlarının ardından gerçekleştirdiği toplantılarda, yerel seçimlere ilişkin tutumunu büyük ölçüde belirledi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, seçimlerin ardından özeleştiri sürecine giren HDP, ağustos ayı içerisinde olağanüstü kongresini toplayarak kapatma davasına kadar yeni ve sembolik yönetimini belirleyecek. Mevcut HDP yöneticileri, milletvekilleri ve partililer, eylül ayında düzenlenecek Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kongresi ile bu partiye geçecek.

Partinin isminin ve tüzüğünün yenilenmesinin ardından yeni parti yönetimi, yerel seçimler için çalışmalara başlayacak. Halk buluşmaları aracılığıyla seçmenleri ile bir araya gelerek yeni dönem yol haritasını oluşturan HDP yönetimi, ayrıca cezaevindeki ve yurtdışındaki siyasetçilerle de temas kurdu ve önerilerini aldı. Bu kapsamda yerel seçim yol haritasını çıkaran HDP, bölge illerinin tamamında güçlü ve tabanda karşılığı olan isimleri aday gösterme kararı aldı. Parti yönetimi batı illeri içinse ittifaka tamamen kapıları kapatmadı.

Kriterler belirlendi

Tabanla buluşma sonrasında çeşitli kriterler belirleyen HDP, 2019’daki yerel seçimlerde ve 14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı’nda yer almasa bile çoğu belediyede ve cumhurbaşkanı adaylığında Millet İttifakı’nın adayını “dışarıdan” desteklediği formülden tamamen vazgeçti.

İttifak planı 

Buna göre, yerel seçimler için 81 ilde aday belirleme çalışması yürütecek parti yönetimi, batı illerindeki büyükşehirler için başta CHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin kendileri ile iletişime geçmesi durumunda resmi görüşmeler yürütmeyi talep edecek. Bazı büyükşehirlerde, çeşitli ilçe belediyeleri karşılığında aday gösterilmeyebileceği bildirilecek. Ancak bunun için çeşitli şartlar sıralanacak.

Metin imzalanacak

HDP ile görüşmek isteyen partilerden bunu resmi duyuru ile yapmaları ve seçmenlerine anlatmaları istenecek. Ayrıca bir ittifak masası oluşturulması durumunda, HDP de bu masada yer alacak. Resmi ittifak görüşmelerine dahil edilmemesi durumunda o kesimin adayı desteklenmeyecek. Ayrıca yerel seçimlerle ilgili olası anlaşmaların tamamı bir mutabakat metni ile yazılı hale getirilecek ve bu metin kamuoyu ile paylaşılacak. HDP ile yan yana görüntü vermek istemeyen partilerle "aracılar vasıtası ile" de görüşülmeyecek, anlaşma yapılmayacak, bu partilerin aday gösterdiği her yerde aday çıkarılacak.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız