İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,5874 %0.01
51,5747 %0.21
6.698,82 % -0,08
69.355,25 %3.777
Muhalif. GÜNDEM Erdoğan, COP28 zirvesinde BAE ve Katar'dan 20 milyar dolar isteyecek

Erdoğan, COP28 zirvesinde BAE ve Katar'dan 20 milyar dolar isteyecek

Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta Körfez'e gerçekleştireceği ziyaret sırasında Asya'yı Avrupa'ya bağlayacak ulaşım koridorunun hayata geçmesi için 23.5 milyar dolarlık kaynak arayacak. Erdoğan bu öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan finansman arayacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara'da Bloomberg'e yaptığı açıklamada, ele alınacak projeler arasında Fars Körfezi'ndeki Irak'ın Basra Körfezi’ndeki Faw limanından Türkiye sınırına kadar uzanan bir demiryolu ve karayolu ağı ile İstanbul Boğazı üzerinden iki kıtayı birleştiren bir demiryolu bulunduğunu belirtti.

Uraloğlu, “Kalkınma Yolu” olarak adlandırılan Irak projesi için “İlk aşamada 8 milyar ila 10 milyar dolar arasında bir yatırımdan bahsediyoruz, bu da yaklaşık 20 milyar dolara çıkacak” dedi. Uraloğlu, Boğaziçi demiryolu bağlantısının da 3 milyar ila 3,5 milyar dolar arasında bir maliyete ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Erdoğan, dün gittiği Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretinin ve ardından gelecek hafta Katar'a geçmeden önce orada düzenlenecek COP28 İklim Zirvesi'ne katılacak. Birleşik Arap Emirlikleri, daha önce bireysel proje belirtmeden Türkiye'nin lojistik, enerji, turizm ve tarım sektörlerindeki yatırımlarla ilgilendiğini belirtmişti.

Bir zamanlar Antik İpek Yolu'nda bir durak olan Türkiye, büyüyen ticaret yolları üzerinde Avrupa'ya yönelik bir geçiş noktası olmayı hedefliyor.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu'nun, Eylül ayında ABD tarafından duyurulan bir Orta Doğu-Hindistan ticaret koridorundan daha kısa olacağını ancak yine de yeterli yük talebinin her iki projeyi desteklemeye yeterli olabileceğini

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, ABD destekli bir Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nda yer alırken, Çin Kuşak ve Yol altyapı yatırımlarıyla enerji zengini bölgedeki etkisini genişletmiş durumda.

Türkiye ayrıca Ege’de bulunan İzmir’deki Alsancak Limanı’nın ortak işletilmesi konusunda Körfez Arap ülkeleriyle bir anlaşmaya varmayı umuyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız