İstanbul
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,4827 %0.06
51,9275 %0.97
6.785,40 % 1,68
68.140,07 %1.269
Muhalif. GÜNDEM Erdoğan: 1 ay boyunca konutlardan doğal gaz ücreti almayacağız

Erdoğan: 1 ay boyunca konutlardan doğal gaz ücreti almayacağız

Okunma Süresi: 4 dk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak’ta Karadeniz tabii gazını devreye alma töreninde konuştu.

Filyos Gaz İşleme Tesisi’nde düzenlenen ’Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’nde konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

”Karadeniz’deki gaz rezervimiz 710 milyara ulaştı”

”Ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi adım olan Karadeniz gazının devreye alınması ikinci bayramımızdır. Sakarya gaz sahasında Fatih Gemimiz’in vurduğu sondaj atmıştık. Sahada 320 milyar metreküplük rezerv olduğunu göstermiştik. Bu rakam 405 milyar metreküpe yükseldi. Kanuni Gemisi’nin de katılmasıyla 540 milyar metreküpe çıktı. Yavuz da filomuza katıldı, uluslararası bir değerlendirme şirketine yaptırdığımız modelleme ile Sakarya’daki gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak tescillendi. Karadeniz’deki gaz rezervimiz 710 milyara ulaştı. 

”Tam kapasiteye çıktığımızda ülkemizin yıllık ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu buradan karşılayabileceğiz”

Keşiften sadece 32 a sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreniyle bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. Sakarya sahasından ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp gaz çıkartacağız. Tam kapasiteye çıktığımızda ülkemizin yıllık ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu buradan karşılayabileceğiz. 

”Bay Bay Kemal ve masa arkadaşlarını üzüyoruz”

Bazılarını da üzüyoruz. Türkiye’nin başarılarından rahatsız olanları üzüyoruz. Kandil’deki eli kanlı terör baronlarını, Pensilvanya’daki hainleri üzüyoruz. Emperyalistleri üzüyoruz. Karakter fukaralarını üzüyoruz. Daha ilk günden itibaren bize yapamazsınız diyen, hayırlı her işe çamur atan Bay Bay Kemal ve masa arkadaşlarını üzüyoruz. Kaybedenler kulübünü üzmeyi sürdüreceğiz. Ama bunlara en büyük hayal kırıklığını, sandıkta vuracağı tokatla 14 Mayıs’ta milletimizin tattıracağına inanıyorum.

”300 milyar dolar Londra’dan, getirdim getiriyorum diyor”

İnsanlarımızın aklına şu soru mutlaka gelecektir: Ülkemizin kendi gazına sahip olması, benim günlük hayatıma ne fayda sağlayacak? Bu çok haklı bir soru. Siz de tabii Bay Bay Kemal vari yalanlarla bir şeyler söyleyecek değilim. Ne diyor, 300 milyar dolar Londra’dan, getirdim getiriyorum diyor. Nereye getirdin, ne karşılığında getirdin? Senin şu an sıfatın ne? Esrar eroini mi Londra’nın tüccarlarına sattın?

Ülkemize geçtiğimiz 21 yılda yaptığımız her yatırımda, insanımızın hayatını kolaylaştırmış, refahını artırmış olduk. Bunların yanı sıra, vatandaşlarımızı hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında asla tek bırakmadık.

”1 yıl süreyle ücretsiz veriyoruz”

Vatandaşlarımızın evlerindeki kullandıkları tabii gazı 1 yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken tabii gazın bedeli 1 yıl boyunca faturalardan düşülecek. Bu aynı zamanda, önümüzün yaz olduğunu dikkate alırsak, pek çok hanenin neredeyse hiç tabii gaz faturası ödemeyeceği anlamına geliyor.

Zonguldak’ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Karadeniz tabii gazını devreye alma töreni düzenleniyor. Karadan 170 kilometre açıkta bulunan doğalgazın bugün karayla buluşturulması bekleniyor.

DSP lideri Önder Aksakal, BBP lideri Mustafa Destici ve MHP lideri Devlet Bahçeli

Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk fazda üretilen tabii gazın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde saat 20.23’te itibariyle törenle karaya ulaştırılması planlanmıştı.

Törende ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuştu. Törene, Cumhur İttifakı üyeleri Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Erdoğan’dan önce kürsüye gelerek konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, keşfedilen gazın, tüm konutların 35 yıllık tabii gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Dönez, kısaca şunları söyledi:

”Türkiye’nin bugün geldiği nokta sabrın, azmin, çalışmanın, bir olmanın, birlikte olmanın sonucudur. Bize düşen çalışmaktı, gayret etmekti. Yılmadık, ümitsizliğe kapılmadık, inandık ve sonunda başaracağımızı biliyorduk. Geldiğimiz noktada her türlü zorluğa, ambargoya, her türlü yıldırmaya rağmen hamdolsun başardık. Bir hayalimiz vardı, inandık, mücadele ettik. Ayyıldızın yüzünü yere eğmedik. Her türlü önyargıyı yıktık, direnci kırdık. ’Arayamazsınız’ dediler aradık, ’bulamazsınız’ dediler bulduk, ’çıkaramazsınız’ dediler çıkardık. Bu eser 85 milyonun, bu gurur tüm Türkiye’nin. Karadeniz gazı dünyanın en kısa sürede yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçti. Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye’nin mevcut ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu tek başına karşılayacak. Keşfimiz tüm konutların 35 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız