İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5192 %0.04
49,5705 %-0.06
5.774,07 % 0,37
91.408,45 %-2.027
Ara
Muhalif. GÜNDEM Cumhurbaşkanlığı gıda israfına karşı serpme kahvaltı ve açık büfe düzenlemesi hazırlıyor

Cumhurbaşkanlığı gıda israfına karşı serpme kahvaltı ve açık büfe düzenlemesi hazırlıyor

Türkiye’de yıllık 23 milyon ton gıda israfını önlemek için açık büfe ve serpme kahvaltıya düzenleme geliyor, ekmek israfı da hedefte.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, Türkiye’de yıllık 23 milyon ton gıda israfını önlemek için harekete geçti. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) verilerine göre, kişi başına yılda 102 kilogram yiyecek çöpe gidiyor ve üretilen meyve-sebzelerin yaklaşık %35’i sofraya ulaşamadan kayboluyor.

Küresel Boyutta İsraf ve Açlık

2025 Yılı İsraf Raporu, dünya genelinde üretilen gıdaların üçte birinin kaybolduğunu veya israf edildiğini ortaya koyuyor. Buna karşılık, 783 milyon kişi açlık çekiyor, günde 25 binden fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Rapora göre, 2035’e kadar dünya nüfusunun yarısından fazlası aşırı kilolu olacak.

Serpme Kahvaltı ve Açık Büfe Düzenlemesi

Hizmet sektöründeki israfın önemli bir kısmı, restoran ve otellerdeki serpme kahvaltı ve açık büfe uygulamalarından kaynaklanıyor. Tüketilmeyen peynir, zeytin, reçel gibi ürünler hijyen gerekçesiyle tekrar kullanılamadan çöpe gidiyor. Kurul üyesi Ramazan Bingöl, bu uygulamalara yönelik düzenleme üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Ekmek İsrafı Çarpıcı Boyutta

Türkiye’de her gün 12 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu miktar yılda 4 milyar 380 milyon ekmeğe denk geliyor. İsrafın yalnızca %5 azaltılması, on milyarlarca lira tasarruf ve 900 bin ailenin yıllık geçim giderinin karşılanması anlamına geliyor.

Çözüm Önerileri

  • İhtiyaçtan fazla gıda alınmaması
  • Gıdaların doğru şekilde saklanması
  • Uzun süreli saklamada derin dondurucu ve poşet kullanımı
  • Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi
  • Kuruyan ekmeğin değerlendirilmesi
  • Serpme kahvaltı yerine talebe göre porsiyon servis yapılması

Gıda Milli Güvenlik Meselesi

Bingöl, “Türkiye’de israf var mı, var. Bunu çözmeliyiz. Yıllardır raporlar hazırlanmış ama harekete geçilmemiş. Şimdi biz gıda bankacılığı, israfın önlenmesi ve kanun düzenlemeleri üzerinde çalışıyoruz. Gıda artık milli bir güvenlik meselesi” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *