Teklifte, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması öngörülüyor. Gerekçede, Hicri takvime göre 10 Muharrem 61 (miladi 10 Ekim 680) tarihinde Kerbela’da Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişinin şehit edilmesinin Alevi inancında merkezi önemde olduğu vurgulandı.
“Aleviler inançlarını kamusal alanda özgürce yaşayamıyor”
Sarıbal, Alevi yurttaşların Muharrem Ayı’nın ilk 12 gününü oruç ve matemle geçirdiğini, 13. günün ise aşure dağıtılan, kurban kesilen, aile büyüklerinin ziyaret edildiği özel bir gün olduğunu belirtti. Bu ritüelin yasal bir zemine kavuşmasının, inanç özgürlüğü açısından önemli olduğunu savundu.
“Alevi inancının önemli bir günü olan Muharrem Ayı’nın 13’üncü gününde Alevilerin de inanç özgürlüklerini yaşaması, Anayasa’nın inanç özgürlüğü ve eşitlik ilkesinin bir gereğidir” denilen gerekçede, bugüne dek bu konuda kamusal alanda düzenleme yapılmadığına dikkat çekildi.
“Toplumsal barış ve inançlar arası saygı için önemli adım”
Sarıbal, teklifin kabul edilmesinin, toplumsal barışı güçlendireceğini, inançlar arası saygıyı artıracağını ve devletin tüm yurttaşlara eşit mesafede durduğu yönündeki güveni pekiştireceğini ifade etti.