İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5159 %0.04
49,5596 %-0.08
5.776,21 % 0,40
91.181,58 %-2.041
Ara
Muhalif. GÜNDEM AYM’den emsal karar: Alkolmetreyi üflemeyi reddeden sürücünün cezası hak ihlali değil

AYM’den emsal karar: Alkolmetreyi üflemeyi reddeden sürücünün cezası hak ihlali değil

Anayasa Mahkemesi, trafik kontrolünde alkolmetreyi üflemeyi reddeden sürücüye verilen cezanın hak ihlali olmadığına hükmetti.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Anayasa Mahkemesi (AYM), trafik denetiminde alkolmetreyi üflemeyi reddeden ve bu nedenle ehliyetine iki yıl el konulan bir kişinin başvurusunu karara bağladı. Mahkeme, başvurucunun haklarının ihlal edilmediğine hükmetti.

Alkol Testini Reddetti, Ceza Aldı

İnegöl’de gerçekleşen olayda, sürücü trafik kontrolünde alkol ölçüm cihazını kullanmayı reddetti. Bunun üzerine hakkında tutanak tutuldu ve hastaneye götürülerek ölçüm yapıldı. Sonuçlar negatif çıksa da sürücüye 5.224 TL para cezası kesildi ve iki yıl ehliyetine el konuldu.

"Hastanede Alkollü Değildim"

Başvurucu, hastane testlerinde alkollü olmadığının ortaya çıktığını belirterek cezaya itiraz etti. Ancak İnegöl Sulh Ceza Hâkimliği bu itirazı reddetti. Ardından bireysel başvuru yoluna giden sürücü, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

AYM: Asıl Olan Olay Anındaki Tutum

AYM kararında, cezanın hastanedeki test sonuçlarına değil, denetim sırasında alkolmetreyi üflemeyi reddetme eylemine dayandığını vurguladı. Mahkeme, sürücünün bu davranışının kolluk tutanağıyla desteklendiğini ve başvurucunun da bu durumu reddetmediğini belirtti.

"Silahların Eşitliği İhlal Edilmedi"

Başvurucunun iddiaları arasında, kamera kayıtlarının incelenmemesi ve savunma hakkının kısıtlanması da vardı. Ancak AYM, başvurucuya savunma hakkı tanındığını ve yargı sürecinde adil bir değerlendirme yapıldığını ifade ederek, silahların eşitliği ilkesinin ihlal edilmediği sonucuna vardı.

Sonuç olarak AYM, Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamında herhangi bir hak ihlalinin bulunmadığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *