İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,4727 %0.1
51,2609 %0
6.386,55 % -0,49
66.711,29 %0.145
Muhalif. GÜNDEM ABD Anayasa Mahkemesi, acil olarak Halkbank dosya ve delillerini istedi

ABD Anayasa Mahkemesi, acil olarak Halkbank dosya ve delillerini istedi

ABD Anayasa Mahkemesi: Halkbank dosya ve delillerini acilen ulaştırın

Okunma Süresi: 2 dk

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın ABD’de yargılanamayacağı gerekçesiyle yaptığı temyiz başvurusuyla ilişkin duruşmadan bir ay önce, alt mahkemedeki dava dosyasının tamamının acilen kendilerine ulaştırılmasını istedi.

VOA Türkçe’nin haberine göre, ABD Anayasa Mahkemesi 17 Ocak’ta, Halkbank’ın ”Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası”na göre ülkede yargılanamayacağı gerekçesiyle yaptığı temyiz başvurusuyla ilişkin duruşmadan bir ay önce, bir alt mahkemedeki davayla ilişkin dosyanın tamamının acilen kendilerine ulaştırılmasını talep etti.

Halkbank, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamına girdiği için New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne başvurmuş ancak Hakim Richard Berman, temyiz talebini reddetmişti. Farklı tarihlerde iki kez kararın temyizi için başvurulan İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi de federal mahkemeyle aynı kararı alıp, temyiz başvurusunun reddine karar vermişti.

”Materyaller mühürlü olarak teslim edilmeli”

Anayasa Mahkemesi, İstinaf Mahkemesi’nde kayda alınmış tüm soruşturma delillerinin, belgeler, ek dosyalar, diskler, video kayıtları, ses kayıtları ve Halkbank’la ilişkin benzer tüm materyallerin ivedilikle özel kargo şirketine bağlı kuryeyle mühürlü olarak kendilerine iletilmesini istedi.

İstinaf Mahkemesi’nden ellerinde Halkbank davasıyla ilişkin gizli belgeler, kayıtlar varsa bu materyalleri mühürleyip kayıt altına alınmasından sonra kendilerine ulaştırılması da talep edildi. Mahkeme, eğer bazı bilgiler mahkemeye bağlı şifreli web sitelerindeyse bu linklerin de acilen kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Hukukçulara göre, ilk duruşmada karar çıkabilir

Dava sürecini takip eden hukukçular, bir ay sonra yapılacak duruşma öncesi, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez Halkbank’ın aleyhine karar almış alt mahkemeden tüm dosya ve delilleri istemesinin ilk duruşmada kararın çıkabileceği yönünde bir işaret olduğunu öne sürdüler. Hukukçular, alt mahkemenin daha önce Halkbank aleyhine iki kez almış olduğu kararın bir benzerini Anayasa Mahkemesi’nde de çıkabileceğini iddia etti.

Kaynak: T24

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız