Orta Doğu’daki savaş ve ABD-İran gerilimi küresel petrol piyasalarını salladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’dan “koşulsuz teslimiyet” talep etmesinin ardından Brent petrol haftayı 93 dolar seviyesinden kapattı ve yüzde 28,37 artışla Nisan 2020’den bu yana en güçlü haftalık yükselişini kaydetti.
Bölgedeki gerilim, Hürmüz Boğazı’nda tanker trafiğini neredeyse durma noktasına getirirken, Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi, petrol fiyatlarının varil başına 150 dolara kadar çıkabileceğini ve bunun dünya ekonomileri üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceğini belirtti.
Savaşın üretime etkisi de hissediliyor. Irak günlük 1,5 milyon varil üretimi durdururken, Kuveyt depolama sorunları nedeniyle üretimini kısıyor. Uzmanlar, piyasaların artık yalnızca jeopolitik riskleri değil fiili üretim ve lojistik kesintilerini de fiyatlamaya başladığını vurguluyor.