Pandemi döneminde BioNTech’le ortak geliştirdiği Covid-19 aşısıyla küresel ölçekte büyük bir gelir artışı yaşayan Pfizer, pandemi sonrası dönemde maliyetleri kısmaya yönelik radikal adımlar atmaya devam ediyor. Şirketin çok yıllı yeniden yapılandırma süreci çerçevesinde İsviçre’de geniş çaplı personel azaltımına gideceği öğrenildi.
Bloomberg News’e konuşan konuya hâkim kaynaklar, ABD merkezli ilaç devinin ülkede yüzlerce çalışanıyla yollarını ayıracağını aktardı. Şirketin İsviçre’deki mevcut yaklaşık 300 çalışanı yıl bitmeden 70’e indirileceği belirtiliyor.
Ay başında Pfizer’ın İsviçre operasyonlarının uzun süredir yöneticiliğini yapan Sabine Bruckner’in yerine Rea Lal getirilmişti. Bu değişikliğin, şirketin maliyet azaltım stratejisinin bir parçası olduğu değerlendiriliyor.
New York merkezli şirket, pandemi sonrası değişen pazar dinamiklerine uyum sağlamak için 2027’ye kadar 7 milyar doları aşacak bir tasarruf programı sürdürüyor. Pfizer adına açıklama yapan bir sözcü, e-posta yoluyla yaptığı bilgilendirmede şirketin kaynakları “düzene soktuğunu ve yeniden hizaladığını” belirtti.
Kasım ayında benzer bir hamle yapan Novartis AG ise otomasyon yatırımlarında gelinen nokta nedeniyle İsviçre’de 550’ye kadar çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı.