İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5171 %-0.02
49,6234 %-0.14
5.748,37 % -0,08
92.326,85 %-1.225
Ara
Muhalif. EKONOMİ Kış ayının şifa deposu ıhlamurun fiyatı dudak uçuklatıyor

Kış ayının şifa deposu ıhlamurun fiyatı dudak uçuklatıyor

Kışın şifa deposu olarak öne çıkan ıhlamur, kilosu bin 500 TL’ye rağmen vatandaşların tercihi oldu. Uzmanlar, doğru demlenmediğinde faydasını kaybeden ıhlamurun, kaynar suya atıldıktan sonra 2 dakika ateşte bekletilip 15 dakika demlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Okunma Süresi: 1 dk

Mevsim geçişleriyle birlikte soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar artarken, vatandaşların şifa aradığı ürünlerin başında ıhlamur geliyor. Aktarlarda kilosu bin 500 TL’den satılan ıhlamur, kış aylarının en çok tercih edilen bitkisel ürünü oldu.

Aktar Recai Doğanay, çiçek ıhlamurun kalitesinin, toplanma zamanına bağlı olarak değiştiğini belirtti. Doğanay, “En iyi ıhlamur, çiçeği açtıktan sonra toplanandır. Erken veya geç toplanan ıhlamur pek iyi olmuyor” dedi.

Ihlamurun yanı sıra kış çaylarında kullanılan diğer bitkilerin fiyatları da yüksek. Adaçayının kilosu 700 TL, hibisküs ve tarçın 600 TL, zencefil ve zerdeçal 400 TL, papatya bin 100 TL ve hatmi çiçeği ise 1000 TL’den satışa sunuluyor.

Doğru Demleme Önemli

Ihlamurun doğru demlenmediğinde faydasının azaldığını aktaran Doğanay, “Eskiden sobanın üstünde saatlerce kaynayan ıhlamur yanlış bir yöntemdi. Önce suyu geniş bir tencere veya güğümde kaynatın, ardından ıhlamuru kaynar suya atın. 2 dakika ateşte beklettikten sonra 15 dakika demleyin. Ilık hale geldiğinde sade veya balla tüketebilirsiniz. Bu yöntemle ıhlamurun faydası en yüksek seviyeye çıkar” dedi.

Vatandaşlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklarından korunmak için ıhlamuru sofralarından eksik etmiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *