Mevsim geçişleriyle birlikte soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar artarken, vatandaşların şifa aradığı ürünlerin başında ıhlamur geliyor. Aktarlarda kilosu bin 500 TL’den satılan ıhlamur, kış aylarının en çok tercih edilen bitkisel ürünü oldu.
Aktar Recai Doğanay, çiçek ıhlamurun kalitesinin, toplanma zamanına bağlı olarak değiştiğini belirtti. Doğanay, “En iyi ıhlamur, çiçeği açtıktan sonra toplanandır. Erken veya geç toplanan ıhlamur pek iyi olmuyor” dedi.
Ihlamurun yanı sıra kış çaylarında kullanılan diğer bitkilerin fiyatları da yüksek. Adaçayının kilosu 700 TL, hibisküs ve tarçın 600 TL, zencefil ve zerdeçal 400 TL, papatya bin 100 TL ve hatmi çiçeği ise 1000 TL’den satışa sunuluyor.
Doğru Demleme Önemli
Ihlamurun doğru demlenmediğinde faydasının azaldığını aktaran Doğanay, “Eskiden sobanın üstünde saatlerce kaynayan ıhlamur yanlış bir yöntemdi. Önce suyu geniş bir tencere veya güğümde kaynatın, ardından ıhlamuru kaynar suya atın. 2 dakika ateşte beklettikten sonra 15 dakika demleyin. Ilık hale geldiğinde sade veya balla tüketebilirsiniz. Bu yöntemle ıhlamurun faydası en yüksek seviyeye çıkar” dedi.
Vatandaşlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklarından korunmak için ıhlamuru sofralarından eksik etmiyor.