İstanbul
Kapalı
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,3346 %0.01
51,3419 %-0.05
6.406,80 % -3,26
68.424,00 %-2.851
Muhalif. EKONOMİ Bakan Bilgin: 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verilecek

Bakan Bilgin: 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verilecek

”EYT’de toplam müracaat 1 milyon 700 bin civarında, değerlendirme sürüyor”

Okunma Süresi: 3 dk

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar müracaatında ’Evrak beklemede’ diye yazan dosyaların değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Bilgin,  7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere de refah payı verileceğini söyledi.

Bilgin, 1999 yılı sonrası emekli olan vatandaşlar için de herhangi bir çalışma olmadığını duyurdu.

Dünya gazetesinin haberine göre Bakan Bilgin, EYT ve emekli aylıkları konusunda konuştu. 

Bilgin’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

EYT’de son durum

”EYT’de deprem bölgesinde müracaat edenlere öncelik verdik. İlk uygulamalar orada yapıldı. Şimdi 1 milyon kişi yaklaşık ilk maaşını aldı. Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. Şimdi biz bu rakamı 120 bine 130 bine çıkardık.

SGK personelimiz büyük bir hazırlık yaptı. Gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. TBMM jest yaptı, onların fazla mesailerini artırdı. Müthiş çalıştılar. 1 milyona giden rakam yaptılar. Gecikenler endişe etmiyorlar, çünkü birikmiş olarak alacaklar.”

EYT’de yığılma olmuyor. Onların hizmet birleştirmelerini SGK yapıyor. ’Beklemede’ denilen dosya değerlendiriliyor. Uygun zamanda ona cevap verilecek. Bu soruların en geç Mayıs ayı içinde cevabını alacak. 1 milyona doğru gidiyoruz. Toplam müracaat 1 milyon 700 bin civarında. Bir kısmı prim gün sayısı eksik, başka şartlar tutmuyor. Diğer şartlar değerlendiriliyor. Çok standardize edilmiş işlemler. Kısa sürede onlar tamamlanacak. Hızlı bir şekilde cevap veriyoruz.

Emekliye refah payı

”Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşmasında bahsetti. Emeklilerle ilişkin çalışmaları benden istedi. 6 ayda bir çalışanlarımızın, özellikle kamu çalışanları, emekliler de onların içinde, maaşlarıyla ilişkin düzenleme yapıyoruz. Refah payını bu defa farklılaştırarak 7 bin 500 liranın üstünde olanların da maaşlarını farklılaştıracak şekilde düzenliyoruz. Yaklaşık 7 bin 500 lira alanların sayısı 9 milyon. Toplamda 15 milyon emeklimiz var. 7 bin 500 TL üzerinden maaş alan emeklilere refah payı verilecek.

”Akademisyen maaşlarına düzenleme yapılacak”

Şu anda uzman doktorun maaşı 58 bin lira. Kamuda personel doktorlara, sağlık çalışanlarla ilişkin düzenlemeler yapıldı. Özellikle asgari ücreti yukarıya çektiğiniz zaman, ’iki katıydı bir katı oldu’ denebilir. Ama mutlaka şunu söylemem lazım; akademik personelin maaşları yeniden düzenlenmesi gerekir. Bunda hiç tereddüt yok. Bunu düzenleyeceğiz. Akademik hayata ayrı çalışma yaptık. Ayrıntılı olarak çalıştık. Ben akademisyenim, bu konuda önemli hassasiyetimin olduğunu tahmin edersiniz. Akademik hayatla ilişkin kapsamlı düzenlemeyi Temmuz’da yapacağımız çalışma var. Ben üniversiteyi önemli görüyorum.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız